Mesto Nitra kúpilo v roku 2010 časť kafilérie v Krškanoch na základe znaleckého posudku, ktorý stanovil všeobecnú hodnotu nehnuteľností a teda kúpnu cenu a cenu za nájom nehnuteľností v areáli spoločnosti N-ADOVA. Posudok stanovil cenu 497.908,80€ bez DPH.

O 6 rokov neskôr bola všeobecná hodnota nehnuteľností stanovená znaleckým posudkom č.141/2016 zo dňa 02.08.2016 na sumu 215.686,83€ bez DPH. Za túto cenu chcelo Mesto Nitra kafilériu predať - materiál išiel do zastupiteľstva na októbrové zasadnutie. Cena bola nakoniec navýšená na kúpnu cenu a teda mesto v prípade kupcu neprerobí.

Nemení to však nič na fakte, že dva posudky s odstupom šiestich rokov uvádzajú výrazne odlišnú cenu. Znamená to, že sa buď jeden zo znalcov poriadne sekol? Do úvahy skôr prichádza druhá možnosť, že si predávajúci dal vypracovať posudok podľa svojich predstáv a Mesto Nitra to bez akýchkoľvek námiestok a vlastného posudku zhltlo aj s navijakom. Vlastne pochybujem, že to nebolo vopred dohodnuté. Neviem si totižto predstaviť ako niekto kupuje nehnuteľnosť s tým, že si nezistím reálnu hodnotu a uspokojím sa s posudkom od predávajúceho.

A teraz prichádza tá najlepšia časť

Mesto Nitra posudkom nedosponuje - proste ho vôbec nemá k dispozícii. Bol predložený zástupcom Mesta Nitry k nahliadnutiu. Podľa zákona mesto nemusí mať žiadny dokument k dispozícii, je to však z pohľadu občanov a verejných financií v poriadku?

Kto sleduje kauzu kafiléria od začiatku, musí mu byť jasné o čo tu ide a že to nie je v súlade s kostolným poriadkom.

PS: O kafilérii a posudku som písal 19. októbra v článku "Rozumná investícia" - mesto kúpilo kafilériu na základe posudku od predávajúceho, kde nájdete aj zvukový záznam zo zastupiteľstva a prepis vyjadrení primátora Dvonča a poslanca Štefeka k téme.


Uvádzam odpoveď z Mestského úradu v Nitre, ktorá hovorí o tom, že mesto nedisponuje posudkom. Posudok si vyžiadal občiansky aktivista Pavol Obertáš.

Odpoveď na posudok k N-Adove by Nitralive.sk on Scribd



Zdroj: Nitralive.sk