Autori víťazného návrhu dostavby areálu letného kúpaliska na Sihoti v Nitre predstavili poslancom svoju prácu na novembrovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Nitre.

Autormi víťaznej práce sú architekti z bratislavského štúdia NOIZ, ktorým sa podľa poroty podarilo vytvoriť najvhodnejšie riešenie dostavby. "Víťazný návrh nielenže zohľadňuje polohu kúpaliska v atraktívnom prostredí mestského parku, ale je zároveň citlivo umiestnený do tohto prostredia. Hlavná budova bude osadená do severnej časti riešeného územia, premiestnený je i hlavný vstup do kúpaliska," informuje newsletter na mestskej webstránke.

Ťažiskovým priestorom celého objektu je bazénová hala, rozdelená na dva funkčné celky. Prvým je 25 metrový plavecký bazén so 6 dráhami a druhá časť plní relaxačno-oddychovú funkciu. Nachádza sa v nej aj detský bazén s atrakciami. Ďalšou zónou sú pobytové schody, ktoré prepoja interiér s exteriérom a budú slúžiť na slnenie. Na druhom nadzemnom podlaží bude prevádzka welness, relaxačná a oddychová zóna, z ktorej budú návštevníkom kúpaliska, relaxujúcim na ležadlách, umožnené zaujímavé pohľady na Nitriansky hrad a taktiež na celý mestský park. Realizácia dostavby kúpaliska by mohla začať po stavebnom konaní a navrhnutí spôsobu financovania v priebehu budúceho roka.

Mesto Nitra vyhlásilo architektonickú súťaž na dostavbu areálu letného kúpaliska na Sihoti začiatkom roka. Súťažné návrhy bolo možné predložiť do 13.júla 2016.

Mesto požadovalo, aby návrhy zohľadnili polohu kúpaliska a pristupovali citlivo k prostrediu v ktorom sa nachádza. Mesto zároveň požaduje, aby bol areál plnohodnotným a moderným areálom pre celoročnú rekreáciu obyvateľov Nitry. Do súťaže sa prihlásilo celkovo 12 návrhov.

Predpokladané náklady na dostavbu kúpaliska predstavujú sumu 8 miliónov eur.

Autori návrhu: Ing. arch. Katarína Bergerová, Ing. arch. Patrícia Botková, Ing. arch. Martin Hudec, Mgr. art. Marián Stanislav, Ing. arch. Andrej Šabo, Ing. arch. Samuel Zeman. spolupráca: Ing.arch. Peter Janeček

Vizualizácie víťazného návrhu nájdete v tomto článku

Zvukový záznam zo zastupiteľstva - predstavenie návrhu, od času 4:13



Zdroj: Nitralive.sk