Dnes som opäť požiadal pána prednostu o vyjadrenie, keďže v noci snežilo. Zaujímalo ma po skúsenostiach a informáciách z posledných dní, kedy je stále mesto prevažne neupravené, kde je problém a čo s tým mieni samospráva robiť.

Zverejňujem celú emailovú konverzáciu.

PS: našťastie prichádza odmäk :-)

Dobry den, posielam vyjadrenie:

Nemyslim si ze niekto zlyháva, ale ano, treba skonstatovat, ze mesto musi vytvorit iny vozovy park a obstarat viacej techniky, ktora bude multifunkcna a sluzit v takychto pripadoch zimnej udrzbe.
Pri dnesnom snezeni od 3.00 hod rano vyrazili vozidla Strediska mestskych sluzieb na zimnu udrzbu. Dnes ma mesto v terene asi 16-18 vozidiel (vlastne, subdodavatelia) na odhrnanie komunikacii a chodnikov.
Pripority su ocistenie priestorov hlavnych tahov, okolie nemocnic a poliklinik, priestory zastavok MHD. Okrem toho su v terene zamestnanci strediska zimnej udrzby, aj zamestnanci mesta (uradnici), aktivacni zamestnanci a subdodavatelia, ktori docistuju chodniky a parkoviska fyzicky - cca 70-100 ludi.
Upozornovanie cez MsP tych, ktorych treba je tiez dolezite, nakolko nie za vsetko zodpoveda mesto.

S pozdravom
Krsiak


From: Michal Šimonek [mailto:Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.]
Sent: Thursday, January 12, 2017 12:22 PM
To: Kršiak Igor, JUDr. ; Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Cc: Nemky Martin, Ing. ; Vančo Ján, PhDr. PhD.
Subject: RE: Zimná údržba Nitra

Dobrý deň pán prednosta,

Opäť si Vás dovoľujem kontaktovať ohľadom údržby ciest v Nitre. Súhlasím, že niekedy občania reagujú príliš horkokrvne a tiež mi je úplne jasné, že keď sneží nemôžu byť všetky cesty zjazdné okamžite.

Zabudnime teraz na fakt, že je už vyše týždňa na veľkej časti mesta ľadová plocha, ktorej sa nikto ani nedotkol – stačí sa pozrieť na vnútrobloky v ľubovolnej mestskej časti. Neviem ako to zvládajú starší ľudia a radšej asi ani nechcem vedieť. Ja som mladý človek ale úprimne posledné dni sa bojím chodiť po vonku – všade sa šmýka.

Chcel by som sa teda spýtať na dnešný deň – mám informácie a fotky od občanov, že viaceré hlavné cesty neboli od rána upravené. Predpoveď počasia jasne hovorila, že bude snežiť! Na Hviezdoslavovej triede mala MHD opäť problém a tak autobusy mali konečnú na Mikovíniho. Opakuje sa to každý rok. Zo všetkých častí mesta sa ľudia ozývajú – to naozaj chceme toto hodiť na počasie len a neriešiť to?

Prosím kde je problém? Málo techniky? Nedostatok ľudí? Pretože ak áno tak by bolo vhodné toto riešiť na najbližšom zastupiteľstve ako priority. Toto nie je sranda – neviem ako je to po právnej stránke, ale čo by sa stalo v prípade, keby začnú občania hromadne žalovať Mesto Nitra?

Problém je tiež ten, že Mesto Nitra málo komunikuje s občanmi – platíme 25 tisíc euro za nejaké ECHO, kde sa nič zaujímavé človek nedozvie. Prečo v takomto prípade nie je vydané oficiálne stanovisko mesta?

Mestskí policajti zvonia ľuďom, aby si odhrnuli chodník avšak zároveň cesta je neposypaná, neodhrnutá – veď to je na smiech.

Ďakujem za odpoveď. Bol by som rád, keby sa niekto zodpovedný postaví k tomuto problému ako chlap a uzná, že tu proste samospráva zlyháva – stačí sa ísť prejsť von.

S pozdravom

Mgr.Michal Šimonek


From: Kršiak Igor, JUDr. [mailto:Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.]
Sent: Monday, January 9, 2017 1:16 PM
To: Michal Šimonek; Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Cc: Nemky Martin, Ing.; Vančo Ján, PhDr. PhD.
Subject: RE: Zimná údržba Nitra

Dobrý deň,

zimnú údržbu vykonáva prioritne Stredisko mestských služieb. Údržbu zabezpečujú 4 zmeny pracovníkov, ktoré sa striedajú nonstop v 12 hodinových službách . Po nasnežení stredisko vyrazilo so všetkými kapacitami a zásobami posypových materiálov. Myslím, že priebeh klimatických podmienok všetci vedia logicky posúdiť, pokiaľ po dlhšom snežení a následnom odmäku prišlo okamžite k mínusovým teplotám, došlo k vytvoreniu súvislých ľadových vrstiev.
Prioritne sa riešilo zabezpečenie zjazdnosti komunikácií, aby bola plnohodnotne zabezpečená obslužnosť ciest, a to aj z pohľadu verejnej dopravy, zvozu odpadu a pracovnej dochádzky obyvateľov.
Následne až došlo k zabezpečovaniu schodnosti chodníkov. Treba jednoznačne konštatovať fakt, že nebolo v našich silách ukončiť práce hlavne na chodníkoch skôr, ako prišli silné mrazy, ktoré zamedzili pôsobeniu soli (zaberá iba do -6 až -7 °C ). V tomto období, kedy sú silné mrazy cez deň a aj v noci je ušliapaná a zľadovatená vrstva spojená s podkladom chodníkov a jej ručné odstraňovanie je takmer nemožné. Napriek tomu sa cez Stredisko mestských služieb ako aj za pomoci aktivačných zamestnancov snažíme postupne kritické úseky očisťovať od ľadovej vrstvy.
Súčasne v tomto štádiu prebieha posyp s hlavne kamienkovou drvou a situácia by sa mala aj pri postupnom oteplení výrazne zlepšiť účinkami už aplikovanej a momentálne zamrznutej soli. Do dnešného dňa bolo aplikovaných už 300 ton posypového materiálu.

Samotné podnety a aj sťažnosti obyvateľov nám nie sú ľahostajné, ale uvedené problémy vzhľadom na vyššie uvedené dôvody musia byť aj z pohľadu verejnosti pochopené a akceptovateľné.

S pozdravom
Kršiak


From: Michal Šimonek [mailto:Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.]
Sent: Monday, January 09, 2017 12:05 PM
To: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.; Kršiak Igor, JUDr.
Cc: Nemky Martin, Ing. ; Vančo Ján, PhDr. PhD.
Subject: Zimná údržba Nitra
Importance: High

Vážený pán prednosta, vážený pán Muzika,

Dovolím si Vás osloviť s otázkou o zimnej údržbe komunikácií a chodníkov v Nitre.

Prešla už značná doba od posledného sneženia – tuším v noci z 3. na 4. januára a do dnešného dňa je prevažná časť chodníkov v Nitre zľadovatelá alebo neodhrnutá. Svedčia o tom desiatky fotografií a komentárov, ktoré máme od čitateľov. Ja sám som sa bol pozrieť v niekoľkych mestských častiach kde sú celé nedotknuté ľadové plochy.

Zaujímalo by ma, z akého dôvodu neprebieha zimná údržba tak ako by mala? Kadiaľ majú chodiť ľudia keď sú chodníky zľadovatelé?

Rozumiem, že mesto je veľké a nie je jednoduché všetko očistiť, prešlo však niekoľko dní a situácia zostáva rovnaká.

Pod lampu je asi najväčšia tma – oproti MsÚ pred námestím kde stojí socha vojaka je chodník nedotknutý – zľadovatelý!!!

Ďakujem za odpoveď.

S pozdravom

Mgr.Michal Šimonek






Zdroj: Nitralive.sk