Mesto Nitra bude pokračovať v pravidelnej obnove pamiatok a pamätihodností, keď za posledných päť rokov bola na ich renováciu vyčlenená suma viac ako 400-tisíc eur. Schválené boli napríklad financie na obnovu a reštaurovanie sochy sv. Floriána na Námestí Kráľovnej Pokoja, doplnenie Stĺpu partnerských miest o partnerské mesto Gyeongju a odborné premiestnenie sochy Kristova starosť z Cabajskej ulice do areálu Kostola sv. Urbana na Čermáni.

Dotácie z rozpočtu mesta Nitry pre oblasť záchrana a obnova národných kultúrnych pamiatok a pamätihodností boli poskytnuté aj na projekty opravy hradného historického múru na hradnom kopci, zriadenie kaplnky sv. Svorada v Svoradovej jaskyni, konzervácia ruín Kostola sv. Jozefa a reštaurovanie sochy sv. Jána Nepomuckého ako aj inštalácia objektu kaplnky v Chmeľovej doline.

V dotáciách na rok 2017 je najväčšou položkou práve ďalšia etapa záchrany a obnovy národnej a kultúrnej pamiatky ruín Kostola sv. Jozefa, keď bude za 7-tisíc eur zrealizovaná konzervácia murív, reštaurovanie príbytku mnícha a kostola. Za 5-tisíc eur bude spracovaná projektová dokumentácia sanácia národnej kultúrnej pamiatky kostola sv. Andrea Prvopopolavého (pôvodne Kostola sv. Štefana). Pokračovať bude aj II. etapa reštaurovania súsošia sv. Jána Nepomuckého za 1000 eur.



Zdroj: Newsletter Mesta Nitry