Mesto Nitra získalo od ratingovej agentúry European rating agency, a.s. pozitívne dlhodobé ratingové hodnotenie A- s platnosťou dvanásť mesiacov od dňa 17.2.2017.

Túto bombastickú správu miestne bulvárne médiá rýchlo rozšírili. Podľa nej žijeme v meste, ktoré je príkladom pre mestské samosprávy. Nitrančania sa musia za hlavu chytať, keď takéto niečo čítajú...

Rating bude stáť mesto 3000€, pričom si ho mesto u spomínanej agentúry dalo vypracovať už niekoľko krát. Medzi aktuálnymi ratingovými hodnoteniami sa v zozname na webstránke agentúry okrem Nitry žiadne iné mesto nenachádza. To v podstate hovorí za všetko. Kúpili sme si pozitívny rating, ktorý nemá žiadnu výpovednú hodnotu, pretože nezohľadňuje realitu v Nitre.

Rating Agency, ktorá hodnotila hospodárenie mesta Nitry vo svojej správe, okrem iného, konštatovala: „Nitra je vo viacerých oblastiach príkladom pre mestské samosprávy. Ide napríklad o úspešné riadenie financií, potenciál v prebiehajúcej investícii Jaguar Land Rover, ktorá bude pozitívnym impulzom pre zlepšenie hospodárskej situácie v regióne a následne pravdepodobne aj s priaznivým dopadom na rozpočet mesta.“

Pozitívne je podľa agentúry napríklad vypracovanie Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja Mesta Nitry na obdobie rokov 2015 - 2023 - áno toho programu, v ktorom nie je ani zmienka o investícii Jaguar Land Rover. Práve táto investícia je podľa agentúry ďaľším potenciálom pre rozvoj mesta. Automobilka je vo výstavbe a Mesto Nitra do dnešného dňa nezareagovalo na túto pre nielen pre Nitru významnú investíciu. Výstavba bytov absentuje, mesto nereaguje na katastrofálnu dopravnú situáciu v meste a to ešte len bude "sranda" o pár rokov.

Agentúra vyzdvihuje aj dokumenty:

- Koncepcia cyklistickej dopravy v meste Nitra
- Stratégia riešenia problematiky ľudí bez domova v meste Nitra na roky 2016-2019
- Aktualizácia II. Komunitného plánu sociálnych služieb v meste Nitra na roky 2013-2018 s výhľadom do roku 2020
- Koncept Smart City – Inteligentné a moderné mesto
- Plán udržateľnej mobility mesta a na výstavbu cyklotrás

Pozitívne investície podľa správy ratingovej agentúry:

- dostavba kúpaliska Sihoť (predpokladané ukončenie v roku 2018)
- výstavba futbalových ihrísk s umelou trávou
- rekonštrukcia bytového domu Hlboká -Nitra Čermáň
- výstavba bytového domu nižšieho štandardu Súľovská
- nové komunitné centrum Orechov Dvor a rekonštrukcia a dobudovanie miestnych komunikácií v lokalite Orechov Dvor

Vtipne vyznieva hodnotenie hospodárenia mesta - ako vieme Nitra v podstate nemá dostatok financií na základný chod a správu (cesty, chodníky, detské ihriská, údržbu ciest, zeleň...), prečo má Nitra každý rok prebytok je záhadou... reálne žiadny prebytok nie je!

Finančné hospodárenie hodnotí agentúra ako stabilné. Výsledok hospodárenia k 31.12.2016 bol prebytok vo výške 4 230 tis. EUR, v porovnaní s rokom 2015 bol vyšší o 2 mil. EUR. Agentúra hodnotí, že mesto v analyzovanom období hospodári stabilne a má dostatok disponibilných finančných zdrojov na krytie svojich krátkodobých záväzkov.

Hodnotiaca správa

O ratingu sa dočítate na webstránke European rating agency.

Rating Mesto Nitra rok 2017 by Michal Šimonek on Scribd



Zdroj: Nitralive.sk