Zelený zákal je druhou najčastejšou príčinou straty zraku. Až polovica ľudí s touto diagnózou však o svojom ochorení nevie. Svetový týždeň glaukómu, ktorý tento rok pripadne na 12. až 18. marec, nám pripomína, aké dôležité je hovoriť o prevencii. Rýchle a bezbolestné vyšetrenie odhalí, či glaukóm neohrozuje aj váš zrak. Nechajte si aj vy bezplatne zmerať vnútroočný tlak.

Glaukóm, známy tiež ako zelený zákal, postihuje zrakový nerv a v pokročilom štádiu končí úplnou stratou zraku. Ako uviedla MUDr. Erika Vodrážková: „Pacient väčšinou spozoruje, že sa niečo deje, až keď príde o 40 % zraku. Glaukóm totiž nepostihuje obe oči rovnako, a tak funkciu viac postihnutého oka zvykne dopĺňať oko, ktoré je postihnuté menej. Pacient si často všimne problém so zrakom až pri náhodnom prekrytí tohto oka. Takéto poškodenie zraku je už, žiaľ, trvalé, no vhodná liečba dokáže ochorenie výrazne spomaliť.“

Svetový týždeň glaukómu sa tento rok zameria na otázku dedičnosti. Aj keď do dnešného dňa príčina vzniku tohto ochorenia nie je známa, jedno je jasné: ak niekomu z vašich blízkych diagnostikovali glaukóm, nemali by ste návštevu očného lekára zbytočne odkladať. Riziko je u vás totiž až 10-násobne vyššie než u ľudí, ktorí toto ochorenie v rodine nemajú. Ak máte viac ako 40 rokov, závažnú krátkozrakosť, cievne ochorenia, cukrovku či vysoký krvný tlak, mali by ste rovnako zbystriť pozornosť, pretože patríte do rizikovej skupiny. Včasná diagnostika a správna liečba vám pomôžu progres ochorenia výrazne spomaliť a v konečnom dôsledku aj zachrániť zrak.

Kľúčovým ukazovateľom rizika vzniku zeleného zákalu je zvýšený vnútroočný tlak, ktorý môže byť predzvesťou toho, že s vaším zrakom niečo nie je v poriadku. „Vnútroočný tlak je podmienený rovnováhou medzi tvorbou a odtokom tzv. komorového moku v oku. Pre primárny glaukóm s otvoreným uhlom, ktorý je v stredoeurópskej populácii najviac rozšírený, je charakteristický sťažený odtok tohto moku. V dôsledku toho dochádza k zvýšeniu vnútroočného tlaku, ktorý spolu s pridruženými cievnymi zmenami môže spôsobiť nezvratné poškodenie zrakového nervu,“ vysvetľuje MUDr. Erika Vodrážková.

Slovenská glaukómová spoločnosť pre vás aj tento rok pripravila počas Svetového týždňa glaukómu bezplatné merania vnútroočného tlaku na rôznych miestach Slovenska. Nemusíte sa tak objednávať k špecialistovi a nepotrebujete ani výmenný lístok od svojho praktického lekára. Stačí, ak si nájdete popri nákupoch chvíľu a zastavíte sa pri našom stánku na krátke vyšetrenie a odbornú konzultáciu. Nájdete nás na týchto miestach:

Bezplatné merania v nákupnom centre Galéria Mlyny

Nitra, 14.3.2017 od 13:00 do 17:00 hod. Galéria Mlyny



Zdroj: TS