Na riadnom zasadnutí nitrianskeho mestského zastupiteľstva, konanom vo štvrtok 6. apríla 2017, poslanci mesta schválili návrh nových pravidiel využívania letných terás v centre mesta. Jeho úpravou sa menia podmienky platné minulý rok, ktoré umožňovali využívať letné terasy na pešej zóne systémom „výpožičky“ od mesta a teda zadarmo. Aktuálny návrh mestského úradu, okrem požiadavky schválenia vzhľadu terasy a určenia jeho maximálnej plochy, navrhuje prevádzkovateľom „povinnosť“ za užívanie letnej terasy zdarma uskutočniť počas leta jedno kultúrne podujatie.

Vítame zmenu postoja mesta Nitry, no upozorňujeme, že ani táto zmena neodstraňuje dve zásadný chyby, ktorých sa mesto Nitra dopustilo už minulý rok. V prvom rade sa poskytnutím letných terás na pešej zóne bez platenia poplatku zaviedli do mesta nerovnoprávne podmienky podnikania. Prevádzkovatelia letných terás v centre mesta boli zvýhodnení oproti ostatným prevádzkovateľom letných terás, ktorí za prenájom museli platiť. Druhou chybou bola predstava, že pešia zóna sa oživí len vďaka samotným terasám. Bez množstva rôznych kultúrnych, gastronomických a voľnočasových aktivít pešia zóna bude naďalej prázdna a opustená. Existencia terás na pešej zóne sa všade považuje za samozrejmú a sama o sebe nepriláka turistov a ani návštevníkov.

Nová povinnosť zorganizovania jedného kultúrneho podujatia neodstraňuje neférové podmienky podnikania ani zásadným spôsobom nepomôže oživeniu pešej zóny. V tejto súvislosti sme už dávnejšie navrhovali zaviesť pre prevádzkovateľov letných terás možnosť voľby. Mestský poplatok za terasu by prevádzkovatelia letných terás mohli „vymeniť“ za zorganizovanie kultúrneho podujatia v intenzite, jedno podujatie za každý celý mesiac používania terasy. Pre lepší prehľad, mesačný nájom za terasu vychádza podľa veľkosti terasy približne od 100 do 300 eur mesačne. To je dostatočná suma na jeden malý koncert. V prípade akceptovania nášho návrhu by to pri nezmenenom počte terás znamenalo zorganizovať počas leta približne 30 podujatí v organizačnom zabezpečení samotných prevádzkovateľov. Toľko podujatí sa počas leta na pešej zóne ešte nikdy neuskutočnilo a mohli by sme vďaka tomu mať prvý ročník ozajstného „kultúrneho leta“ na pešej zóne .

Zároveň by tento systém zachoval rovnoprávne podmienky podnikania, nakoľko by výška predpokladanej platby za užívanie letnej terasy bola v plnej výške „vymenená“ za náklady na zorganizovanie kultúrneho podujatia.



Zdroj: autor: Daniel Balko