Dovoľte mi vyjadriť náš názor na zmenu VZN číslo 26/2007 o podnikateľskej činnosti a určení pravidiel času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mesta Nitry v znení dodatkov č. 1,2 a 3, ktorá sa týka skrátenia otváracích hodín v podnikoch.

Ako je zrejmé z materiálu, dôvodom jeho predloženia je predovšetkým zachovanie nočného pokoja a zvýšenie bezpečnosti. S tým sa nedá nesúhlasiť, najmä teraz, keď je dôvodná obava o nárast kriminality, ktorý je spájaný s prílivom množstva cudzincov pracujúcich v priemyselnom parku. Je tiež jasné, že najexponovanejším a najkritickejším miestom sú ulice Mostná a Kmeťkova, kde je vysoká koncentrácia nočných podnikov. Napriek tomu nepovažujeme tento návrh za správny.

Podľa štatistík PZ sa najviac autonehôd stáva ráno do 8:00 a večer po 20:00. Navrhol už niekto uzavretie všetkých ciest na týchto 12 hodín? Nenavrhol. A pri tom by to bolo to najjednoduchšie riešenie. A presne touto cestou sa vybral aj predkladateľ tohto návrhu. Tou najjednoduchšou. Skrátenie otváracích hodín nám však vôbec nepomôže. Práve naopak. O 2:00 ráno vypustíme naraz do ulíc stovky ľudí, ktorí sa „rozlezú“ po celom meste, namiesto pozvoľného odchodu domov medzi 2:00 a 4:00. Ako chceme potom zvládnuť zaistenie bezpečnosti a nočného pokoja?

Namiesto toho aby sme využili benefit koncentrácie nočných podnikov na približne 200 metroch, do tohto priestoru nainštalovali kamery s vysokou rozlišovacou schopnosťou, posilnili v spolupráci so Štátnou políciou hliadky a exemplárne potrestali zopár výtržníkov, vytrestáme niekoľko stovák slušných ľudí, ktorí majú radi tento druh zábavy, prevádzkovateľov podnikov a ich zamestnancov. A bude zdanlivo pokoj.. No nebude. Podniky, o ktorých dnes vieme, ktoré platia dane, s majiteľmi ktorých dnes vieme komunikovať, sa nám zmenia na privátne, tajné kluby, ktoré budú združovať „členov“ a zábava bude pokračovať podľa interného poriadku každého z nich.

Počas platnosti zákazu pitia alkoholu v USA medzi rokmi 1919 až 1933 vzniklo v Spojených štátoch 3 x viac tajných barov než pred jeho vydaním. Poučme sa z toho. Zákaz alebo obmedzenie nie je vždy riešenie.



Zdroj: #NezavislyKlubMladychPoslancov #JánGreššo #DominikaTekeliová #ĽubošTörök