Priatelia, ďalší školský rok sa blíži ku koncu, čoho neklamným znakom sú víťazné chorály nádejných maturantov, pochodujúcich po pešej zóne so svojimi podobizňami, pre ktorých sa končí obdobie detstva a začína sa obdobie dospelosti, s jeho výhodami aj starosťami. Možno je čas sa na chvíľu zastaviť a v tichosti si zaspomínať na časy svojej mladosti. Každý koniec je novým začiatkom, čo platí aj u detí, ktorých rodičia tento týždeň horúčkovito zapisovali svoje ratolesti do materských škôl. Mimochodom na rok 2017/2018 bolo v Nitre zapísaných 890 detí do 26 materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra. Najviac detí bolo zapísaných do MŠ na Klokočinu, Čermáni, Dieloch a Zobore.

V súvislosti s pretrvávajúcim záujmom po miestach v MŠ, mesto otvára v školskom roku 2017/2018 tri nové triedy na Klokočine a Dieloch s predpokladaným počtom 64 detí a rekonštrukciou MŠ vo Veľkých Janíkovciach sa získa ďalších 44 miest. Zároveň bol vytvorený základ, schválením finančných prostriedkov z mestského rozpočtu, pre vybudovanie novej MŠ na Dobšinského ulici, v objekte bývalých kasární pod Zoborom, kde bude vybudovaná najmodernejšia MŠ, aj s prispením eurofondov s kapacitou 180 detí. Naproti tomu celková potreba miest v základných školách je postačujúca, aj keď treba povedať, že o niektoré školy je väčší záujem ako môžu z kapacitných dôvodov prijať.

Počet zapísaných detí do prvého ročníka ZŠ je 793. Na trvalo vysoký záujem o voľno-časové prázdninové aktivity detí a mládeže počas letných prázdnin reagovalo vedenie CVČ , rozšírením ponuky o ďalších 70 miest navyše oproti minulému roku pre rôzne záujmové oblasti. V tejto súvislosti sa chcem poďakovať všetkým jednotlivcom aj záujmovým organizáciám, aj mimo zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra, ktoré sa starajú o zmysluplné trávenie voľného času detí a mládeže. Očakávaná reforma školstva pod názvom „Učiace sa Slovensko“ vstupuje do ďalšej fázy vývoja, nakoľko tento týždeň skončilo pripomienkové konanie. Bude teraz záležať na predkladateľovi, ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR, koľko ich zapracuje do svojho legislatívneho návrhu.

V júni nás čaká milá slávnosť, na ktorej budú slávnostne ocenení najúspešnejší žiaci nitrianskych mestských škôl. Chcem touto cestou poďakovať všetkým učiteľom za výchovno-vzdelávací proces počas celého školského roka 2016/2017 a aj za prípravu všetkých mimoškolských aktivít, pretože sú už nedeliteľnou súčasťou všetkých kultúrnych podujatí v Nitre. Na záver chcem zablahoželať hráčom aj vedeniu volejbalového klubu VKP Bystrina SPU Nitra, k opakovanému získaniu titulu majstrov Slovenska. Verím, že tento vysoký kredit pretavia aj do medzinárodných úspechov.

Všetkým čitateľom želám veľa zdravia.

Ing. Miloslav Hatala, predseda VMČ



Zdroj: Newsletter Mesta Nitry č.20