O Nitre počúvame posledné mesiace ako o "Smart city". Názov je to pekný, veď je v angličtine a znie tak dobre, že možno niekto z inej planéty by aj uveril. O čo vlastne ide?

V informačnom"pédéefku" pod názvom "Newsletter", ktorý posiela Mesto Nitra v pravidelných intervaloch, sa okrem tradičných 1458 fotografií primátora objavila aj zmienka o tlačovej konferencii, na ktorej bol projekt odprezentovaný.

"Mesto chce zrealizovať viaceré projekty a nadviazať na už existujúce, zateplenie mestských budov, výmenu verejného osvetlenia, nakladanie s odpadmi, a.i. V pláne je aj kúpa elektrobusov a inteligentných lavičiek, či zdokonalenie projektu elektronizácie služieb a iných chytrých riešení," informuje Newsletter.

Týmto rozprávkam snáď neverí ani ich autor. Vieme ako dopadla výmena verejného osvetlenia za LED - Mesto Nitra nestihlo vymeniť svietidlá do daného termínu a stálo nás to pár sto-tisíc euro navyše. Išlo len o 1359 kusov. V Nitre dnes máme okolo 9000 lámp. Roky sa trápime s MHD, nakupujeme predražené lavičky, ktoré na veľa miestach absentujú, jazdíme po Smart cyklotrasách (obyčajné chodníky), námestie ani vlastne nemáme... kúpa elektrobusov a inteligentných lavičiek je pri tejto konštelácii hviezd (rozumej primátor, zloženie zastupiteľstva) reálna asi ako metro v Nitre.

Nitra je ako starý rozpadnutý rodinný dom, ktorému zateká cez strechu, ale na dvor zakúpime nabíjacie lavičky. Dom, ktorý dlhé roky čaká na komplexnú opravu, zatiaľ sa však len vysáva a lepí. Všetko vďaka zlým majiteľom.

Skúsme byť teda Smart, alebo volajme to hociako, dajme do poriadku mesto a poďme sa povedzme o 10 rokov hrať na moderné mesto. Pri pohľade na stav mesta je to priam drzosť vydávať takéto informácie na verejnosť. Naopak dôležité informácie o novom zákaze parkovania na Klokočine komunikované verejnosti neboli... zvolebnieva sa.



Zdroj: Nitralive.sk