Vážení spoluobčania, nielen obyvatelia Starého mesta, je toho viac čím sa náš výbor, ale aj mestské zastupiteľstvo (MZ), zaoberalo, a čo sa priamo týka aj nášho obvodu. Som rád, že sme pri veľmi objemnom rozpočtovom opatrení (viac ako 9 mil. €) v máji schválili viacero položiek aj pre Staré mesto. Je to najmä celkový balík 1,4 mil. € (pre celú Nitru) na budovanie a opravu kanalizácie. Tu počítame i s obnovou vnútroblokových kanalizácií v Starom meste. Nadviažeme tak na už schválené investície v rozpočte na rok 2017.

Ďalej budeme pokračovať v rekonštrukcii komunikácie Wilsonovo nábrežie až po Priemyselnú ulicu. Navýšili sme financie (200 tis. €) na opravu škôl, u nás sa to týka ZŠ Krčméryho, vrátane kuchyne pre celiatikov a vybudovanie jazykovej triedy na MŠ Párovská. Veľmi ma teší navýšenie financií pre Stredisko mestských služieb na postupnú obnovu techniky (zimná údržba, polievacie auto) a vyčlenili sme tiež prostriedky na opravu fontán a „pitníkov“.

Rekonštruovať budeme aj most pre chodcov ponad železnicu, ktorý spája Staré mesto a Čermáň. Mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo aj výstavbu bytového domu na Súľovskej ulici. Verím, že sa nám uvedené zámery podarí čoskoro zrealizovať. Som rád, že medzitým pribudli nové parkoviská na uliciach Braneckého a Vikárska. Prerokovali sme aj dodatok k VZN o otváracích dobách pre prevádzky, ako bary, herne, nočné podniky, a pod.

Osobne ma mrzí, že na zastupiteľstve nezaznel hlas obyvateľov, a nikto neprišiel vyjadriť svoj názor na časté rušenie nočného pokoja, okrem majiteľov prevádzok (čo im slúži ku cti). Keďže tento materiál sa bude prerokovávať ešte raz, prosím vás, aby ste prišli Krátko zo Starého mesta na rokovanie mestského zastupiteľstva.

Často riešime vaše podnety a petície v tejto oblasti (hlasná hudba, rušenie nočného kľudu, neporiadok, bezpečnosť, a pod.). A to najmä od obyvateľov Mostnej ul., Parkového nábrežia, Vodnej či z okolia tzv. „Starej pekárne“ (ale i na sídliskách). Váš hlas, okrem nášho samozrejme, musí byť počuť i v diskusii na mestskom zastupiteľstve. Útvar hlavného architekta pripravil veľmi zaujímavý materiál, ktorý hovorí o obnove zelene a alejí – nových stromoradí. Náš výbor je dlhodobo za zachovanie zelených plôch a zelene v Starom meste. Mnohí nás za to často označujú za „brzdu rozvoja“ v meste. Ale my nechceme podliehať iba zámerom developerov.

Kladieme maximálny dôraz na zachovanie a ďalší rozmach zelene. To, že nás väčšina v MZ prehlasuje, je žiaľ demokracia. Pozrite si, kto ako hlasuje. Preto, postupom času, i MZ snáď uzná, že sme napr. pri predaji zeleného pozemku na Podzámskej ulici urobili chybu a budeme sa snažiť uvedený pozemok získať späť, či už výmenou alebo odkúpením tak, aby tam zostala zeleň! Je to v našom záujme.

Záverom by som chcel poďakovať všetkým, ktorí priložili ruku k dielu a 3.júna zorganizovali mimoriadne úspešné podujatie Festival chutí Nitrianskeho kraja, ako otvorenie turistickej sezóny. Ďakujem i vám, ktorí ste sa prišli pozrieť a ochutnali ste výrobky našich, domácich, malých výrobcov, ktorých týmto spôsobom podporujeme a propagujeme. Zaslúžia si to. Tie stovky Vás, ktorí ste prišli boli a sú toho dôkazom. Kultúra totiž tiež patrí medzi naše priority (aj na návrh VMČ 2 sme schválili nákup nového krídla do Synagógy).

Pozývam vás preto už teraz na cyrilo-metodské slávnosti Nitra, milá Nitra v dňoch 3. až 5. júla na Svätoplukovom námestí, ale i na hrade či v parku.. Ale ešte predtým na ELÁN! Koncert tejto slovenskej hudobnej legendy sa uskutoční v sobotu 24. júna (na Jána) na Amfiteátri. Želám všetkým pokojný štart do letnej sezóny!

Ján Vančo, poslanec MZ a predseda VMČ č.2



Zdroj: Newsletter č.23