Výbory mestských častí v Nitre sa schvádzajú minimálne raz za mesiac, po zasadnutí sú všetky prerokované záležitosti zapísané do zápisnice. Nakoľko sú výbory neverejné, jediná možnosť ako zistiť, čo sa na zasadnutí riešilo, je prečítať si zápisnicu.

Mesto Nitra sa prezentuje ako samospráva otvorená verejnosti, reálne to však minimálne pri spomínaných výboroch pravdou nie je. Občania majú možnosť sa na zasadnutí zúčastniť, je však potrebné sa dopredu nahlásiť. Čo sa teda deje za zatvorenými dverami je pre verejnosť tabu.

Krokom vpred je zdá sa schválenie uznesenia dňa 29.6.2017, kedy Mestské zastupiteľstvo v Nitre schválilo Dodatok č.3 k Rokovaciemu poriadku výborov v mestských častiach v Nitre. V článku 8, Organizačno-technické zabezpečenie zasadnutí výboru, v ods. 7 na konci odseku sa dopĺňa nová veta znenia: „Zápisnice podpísané predsedom VMČ sa zverejňujú na webovom sídle Mesta Nitry.“ S účinnosťou dňom schválenia v Nitre dňa 04.07.2017.

Do dnešného dňa nie je na webstránke Mesta Nitry zverejnená ani jedna zápisnica! Napadol mi len jeden dôvod - bude v tom nejaká SMART fičúra, v ktorej sa ja ako občan nemôžem vyznať. SMART zápisnice!

Ak by Vás zaujímalo čo tie VMČ vlastne sú, čo sa na nich rieši a podobne, prečítajte si rokovací poriadok



Zdroj: Nitralive.sk