Mesto Nitra chce vytvoriť Kreatívne centrum, ktoré by bolo umiestnené v areáli bývalých kasární pod Zoborom a v budove bývalého Kina Palace. Stať by sa tak malo budúci rok. Tieto informácie zazneli na zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Nitre dňa 12. októbra.

Predpokladané náklady na spracovanie architektonickej štúdie sú v predpokladanej výške do 25 000 €, mzdové a prevádzkové náklady v roku 2018 budú spolu cca 30 až 35 000 €. Náklady na spracovanie projektovej dokumentácie (po realizačnú dokumentáciu) približne 250 000 €. Peniaze by malo mesto získať z nenávratného finančného príspevku.

Potrebuje Nitra Kreatívne centrum?

Či Nitra takéto centrum potrebuje, je otázne. Najmä po prečítaní si defínicie tento pocit nemám. Kreatívne centrum bude vybudované z nenávratného príspevku z operačného programu, kto bude však financovať jeho chod po ďaľšie roky? Mesto Nitra vytvorí pracovné miesta, určite budú "teplé" a opäť to zaplatí mestská pokladňa.

Nitra má veľké problémy vo viacerých oblastiach a tie sa neriešia, na vytváranie nových investícií a organizácií je zjavne aj čas, aj prostriedky.

"Kreatívne centrum Nitra (ďalej len „centrum“) je kultúrnym, vzdelávacím, výchovným a osvetovým zariadením zabezpečujúcim vzdelávaciu, záujmovú a voľnočasovú činnosť, ktoré vytvára podmienky pre tvorivé umelecké aktivity a vzdelávanie občanov napomáhajúce cieľavedomému rozvoju kreativity, vedy, osvojovaniu si podnikateľských zručností na základe potrieb občanov zameraných na podporu aktívneho uplatnenia sa na trhu práce s cieľom napomáhať regionálnemu rozvoju," znie definícia z materiálu, ktorý bol predložený do zastupiteľstva.

Kreatívne centrum Nitra - funkčné využitie priestorov by Michal Šimonek on Scribd



Zdroj: Nitralive.sk, www.nitra.sk