Najzadĺženejšie mesto na Slovensku - Nitra, si berie úver vo výške 2 milióny eur. Papierovo si ho berie Nitrianska investičná, s.r.o. - mestská spoločnosť, ktorej zakladateľom a vlastníkom je mesto Nitra, avšak zodpovednosť je na meste a financie sú verejné. Papierovo sa tak dlh mesta nezvýši, reálne však áno.

Peniaze budú použité na rekonštrukciu futbalového štadióna, ktorá má začať v januári. Mesto Nitra si už na štadión jeden úver zobralo a to vo výške 1,6 milióna eur. 100-tisíc eur išlo na projektovú dokumentáciu.

V prvej etape prejde rekonštrukciou hlavná tribúna, predĺži sa strecha, odstráni sa starý ovál a presunie sa hlavná hracia plocha. Všetky práce nájdete nižšie v tabuľke.

Keď sa pozrieme na náklady v I. a II. etape, nesedia s výškou oboch úverov dokopy. Náklady sú vyčíslené na 4 897 035,2 € bez DPH, oba úvery dokopy predstavujú sumu 3,6 milióna eur. Odkiaľ zoberie mesto zvyšné peniaze mi nie je známe.

Ako občan by som očakával od poslancov Mestského zastupiteľstva v Nitre, aby vedeli čo schvaľujú. Keď v roku 2015 odsúhlasili rekonštrukciu štadióna, mali vedomosť ako sa bude táto financovať? A prečo potrebovali zobrať úver, keď má mesto každý rok väčší rozpočet? Oproti roku 2016 je rozpočet vyšší o zhruba 10 miliónov eur! Reálne by teda tieto peniaze mohli byť použité na štadión bez nutnosti "sponzorovat" banky. 10 miliónov by malo byť v meste "vidieť", bohužiaľ je to z roka na rok horšie.

Futbalový štadión Nitra - náklady na rekonštrukciu by Michal Šimonek on Scribd



Zdroj: Nitralive.sk