Mesto Nitra pokračuje v napĺňaní konceptu Smart City v časti mobilita, kde zastáva funkciu celoslovenského lídra. Minulý týždeň doplnilo svoj vozový park o tri elektromobily zn. NISSAN LEAF. „Elektromobily sú určené pre úrad, mestskú políciu a Stredisko mestských služieb,“ informoval primátor Jozef Dvonč.

Toto je časť textu z článku na webe mesta Nitra, ktorým sa nám snažia vnútiť myšlienku, že “výhodná” kúpa 3 ks elektromobilov, bolo to jediné, čo Nitra ako mesto potrebovala. Samozrejme ako obyvateľ mesta sa nebránim aj týmto výdobytkom technológie, ktorá je šetrná k životnému prostrediu, ale naozaj to bola až tak dôležitá priorita a tak “horela” kúpa týchto 3 ks elektromobilov, že mesto Nitra urobila tzv. prieskum trhu teda oslovilo až jednu firmu, aby získalo PHZ (predpokladanú hodnotu zákazky, ďalej len PHZ) a náhoda chcela, aby súťaž vyhrala táto firma a na chlp presne s tou istou cenou akú dala v cenovej ponuke na určenie PHZ. Cenovú ponuka na PHZ (príloha) dala len spoločnosť ALBEX PLUS, s.r.o. a táto cenová ponuka bola 18.12.2017 poslaná na email prednostovi MsÚ p. Kršiakovi. Dňa 22.12.2017 (v piatok pred vianočnými sviatkami) bola zaevidovaná na podateľni MsÚ v Nitre. Samozrejme išli sviatky, väčšina predajcov áut a firiem mali dovolenky, takže každé transparentné mesto, ktorým ale mesto Nitra určite nie je by vyhlásilo súťaž až po 8.1.2018 keď už všetci boli po celozávodných dovolenkách no mesto Nitra vyhlásilo z dôvodu”akútnej” potreby 3 ks elektromobilov súťaž 29.12.2017 a ukončilo.

Ale, aby som začal upresňovať fakty, ktoré ma po vyžiadaní podkladov k obchodnej súťaži na výber dodávateľa 3ks elektromobilov Nissan Leaf dodaných mestu Nitra zaujali, tak pôjdem bod po bode. Od p.Daniša zamestnanca MsÚ, ktorý mi zaslal mnou vyžiadané údaje som dostal túto odpoveď, citujem časť z nej:

Na základe uvedeného Vám v súlade s § 7 ods. 1 zákona 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám zasielam nasledovné:

Zákazka č. Z201771086 s názvom „Elektromobil Nissan Leaf alebo adekvátny ekvivalent,“ bola zadaná prostredníctvom ELEKTRONICKÉHO KONTRAKTAČNÉHO SYSTÉMU a všetky podklady k tejto zákazke sú zverejnené a nájdete ich verejnosti prístupné na internetovej stránke systému EKS na linku https://portal.eks.sk/SpravaZakaziek/Zakazky/Detail/162918 v časti „Zmluvné dokumenty“.

Keďže som si pýtal aj cenové ponuky na základe ktorých bol robený prieskum trhu a tie som nedostal, tak som kontaktoval zamestnanca MsÚ v Nitre p.Daniša telefonicky, že mi MsÚ v Nitre neposlal odpoveď na zvyšok žiadosti, čo následne napravil a preposlal druhú časť odpovede (viď príloha). Na moju otázku prečo bola len jedna cenová ponuka na určenie PHZ odpovedal, že zákon neprikazuje robiť 3 cenové ponuky, čo samozrejme tomuto “netransparentnému” mestu vyhovuje.

Dňa 4.1.2018 mesto Nitra uzavrelo so spoločnosťou ALBEX PLUS, s.r.o. kúpnu zmluvu č. Z201771086_Z (v prílohe) na dodanie 3ks elektromobilov Nissan Leaf na základe výzvy prostredníctvom ELEKTRONICKÉHO KONTRAKTAČNÉHO SYSTÉMU (ďalej EKS).

Po preskúmaní podkladov, ktoré som dostal od MsÚ v Nitre podľa môjho názoru prišlo k porušeniu zákona a to vo viacerých bodoch dovolím si to zhrnúť:

1. Samotná súťaž nevykazuje znaky čestnej hospodárskej súťaže nakoľko „Záznam z aukcie“ (v prílohe) jasne dokazuje, že súťaž mesto Nitra spustilo dňa 29.12.2017 o 11:21 hod. čo bol piatok pred koncom roku a viacerí dodávatelia už mali počas sviatkov celozávodné dovolenky. Taktiež aj vyhodnotenie súťaže bolo spravené 4.1.2018, kde z dôvodu vianočných sviatkov a Nového roku boli u viacerých dodávateľov celozávodné dovolenky.

2. Ďalším bodom, kde vidím problém je už samotný fakt, že prednosta MsÚ v Nitre v rámci určenia predpokladanej hodnoty zákazky PHZ dostal ponuku len od jednej jedinej firmy ALBEX PLUS, s.r.o. a akoby náhodou bola presne na cent taká istá ako suma za ktorú sa automobily obstarali. Zaujímavé je podľa môjho názoru aj to, že 18.12.2017 bola prednostovi MsÚ v Nitre doručená cenová ponuka na konkrétne automobily konkrétnej značky a až 22.12.2017 bola táto cenová ponuka zaevidovaná na podateľni MsÚ a hneď 29.12.2017 bola už aj vyhlásená súťaž cez EKS. Všetko bolo zrealizované veľmi rýchlo a hlavne cez sviatky, čo je aj podľa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) veľmi podozrivé a ako mi povedala úradníčka z ÚVO to je jasné.

3. Súťaže sa v danom období aj z dôvodu sviatkov zúčastnila len jedna jediná firma a to tá, ktorá dala ponuka na určenie PHZ a vyhrala s tou istou cenou, ktorú zaslala ako cenovú ponuku na určenie PHZ.

4. Samotný opis predmetu zákazky je tak presný, že je podľa môjho názoru až diskriminačný. (príloha)

Samozrejme nie som odborník a možno by sa určite ešte niečo k tejto súťaži našlo, ale na záver si dovolím podotknúť vyjadrenia primátora, kde tvrdí že elektromobil pre Mestskú Políciu nakoniec nebude lebo nie je vhodná farba a v opise zákazky bolo jasne dané, že požadovaná je len metalická farba, takže už pri zadávaní podkladov do súťaže musel “zodpovedný” človek vedieť, že pre MsP je táto farba nevhodná a teda nepoužiteľná. Ale vitajte v Nitre priatelia pod týmto vedením MsÚ a mesta ma tento rok naozaj už asi nič neprekvapí.


Video




Zdroj: Pavol Obertáš pre Nitralive.sk, foto www.nitra.sk