Portál etrend.sk dnes informoval o možnom zavedení stavebnej uzávery v centrálnej mestskej zóne. Túto tému má podľa informácií v článku otvoriť prednosta MsÚ Nitra Igor Kršiak na zasadnutí mestského zastupiteľstva v Nitre, ktoré sa koná 1. marca.

Dôvodom má byť veľký záujem investorov o výstavbu v centre.

Nitra sa v prípade zrealizovania tohto zámeru stane skanzenom, ktorého centrum bude po tomto kroku vhodné oplotiť a vyberať vstupné. Je logické, že je záujem stavať v Nitre. Veľká časť centra bola zničená/zbúraná a obsahuje množstvo prázdnych priestorov, ktoré nie sú z architektonického hľadiska tým, čo by mesto malo mať.

Nie som za masovú zástavbu mesta, prázdne plochy mi však vadia. Treba sa však vyhnúť takej zástavbe, ktorú vidíme na Mostnej ulici - kvázi moderné budovy bez uličiek, prepojení na podhradie, nulová architektúra. Nitra potrebuje koncepciu, víziu a citlivú dostavbu. Dnešné centrum je len pár nesúvislých ulíc bez atmosféry.

Tabáň a Orbis považujem za vdýchnutie života do ospalého centra. Počkám si ešte na finálnu podobu Tabáne, výstavbu na tomto pozemku považujem aj napriek petíciám za pozitívnu vec. Namietať možno zlou dopravnou situáciu, ako by však vyzerala Štúrova ulica, keby je tu odjakživa zastavaný kopec? Tabáň určite skomplikuje dopravu v okolitých uliciach, je však na Meste Nitra a iných orgánoch, aby už konečne riešili dopravu v meste. Tabáň nastavil zrkadlo radnici - začne to riešiť až keď nastane kolaps? To v akých sme problémoch najbližšie ukáže úplná uzávierka Univerzitného mosta.

Zastupiteľstvo by malo energiu a prostriedky míňať na okamžité riešenie stavu, v akom Nitra je. Už pred príchodom Jaguar Land Rover bolo neskoro. Čas beží a riešenia nikde. Uzávera nie je riešením. Mesto sa prakticky nerozvíja, stagnuje, takýto krok je úplným opakom toho, čo by sme tu mali mať.

Nitra na mňa pôsobí ako medveď, ktorého prebudili zo spánku v jeho vlastnom dome a zúrivo útočí na návštevníkov. Všetky ohlásené stavby majú svojich odporcov - Tabáň, Orbis, lanovka, budovy na Mostnej, Podzámskej, Wilsonovom nábreží, City park pri rieke, Mlyny boli tiež zlom... s takýmto prístupom by mestá vo svete neexistovali.

Všimnite si, že vždy sa Nitra zobudí až keď príde investor. Tabáň ako kopec, kde v zelenom poraste prespávali bezdomovci nevadil nikomu, rozpadávajúce Mlyny tiež asi nestáli aktivistom za petíciu. A takto môžeme pokračovať pri desiatkach lokalít v Nitre.



Zdroj: Nitralive.sk