Neprešiel ani dlhý čas a rád by som vás informoval o ďalšom “výhodnom” nákupe pre mesto Nitra. Určite si dobre pamätáte ako v nitrianskych médiách prebehla informácia o tom, že mesto Nitra vyhlásilo súťaž a obstaralo 10 ks predajných drevených stánkov do vianočného mestečka v sume 98 193,60€. Keď to berieme z pohľadu občana, samozrejme sme boli radi, že mesto investovalo verejné financie do kúpy nových predajných stánkov, pretože tie staré už boli v dosť biednom stave. Viac technických informácií ohľadom predajných stánkov bolo zverejnených na portáli Nitralive v tomto článku.

Ale ako to v Nitre chodí to by som nebol ja keby som sa nezačal zaujímať o podrobnosti nákupu a keďže viem, že Nitra patrí medzi “NAJTRANSPARENTNEJŠIE” miesta na Slovensku, tak som si vyžiadal pár informácií a keďže som si všimol aj reakcie obyvateľov na vyjadrenie médií, že stánky možno zostanú na námestí celý rok, tak som si žiadal aj informácie o ich uskladnení, keďže MsÚ reagoval rozumne a z námestia boli stánky v priebehu mesiaca februára odvezené. Pýtal som si tieto konkrétne otázky:

- komplet podklady k obchodnej súťaži k dodaniu 10 ks predajných stánkov pre Vianočné mestečko v roku 2017 pre mesto Nitra prieskum trhu aj s cenovými ponukami a oslovenými firmami k podkladom k obchodnej súťaži na výber dodávateľa k dodaniu 10 ks predajných stánkov pre Vianočné mestečko v roku 2017 pre mesto Nitra, kde sú momentálne tieto predajné stánky uskladnené
- či mesto Nitra platí za uskladnenie stánkov prenájom, ak hej tak žiadam zaslať aj nájomnú zmluvu

V rámci odpovede som dostal tento text citujem (odpoveď):

"Zákazka č. Z201752388 s názvom Výroba, dovoz a montáž drevených trhových predajných stánkov bola zadaná prostredníctvom EKS (elektronický kontraktačný systém) a všetky podklady k tejto zákazke sú zverejnené a nájdete ich na stránke: https://portal.eks.sk/SpravaZakaziek/Zakazky/Detail/144220"

"Našou snahou bolo obstarať pre mesto Nitra, čo najlepšie stánky z hľadiska kvality materiálu, obslužnosti, dizajnu, vyhovujúcej veľkosti, nenáročnosti na montáž, demontáž, riešenia umiestnenia aj v nerovnom teréne, elektrickej inštalácie – vybavenie stánkov vlastnými rozvádzačmi, osvetlením, ventilátorom, vonkajšej el. výzdoby stánkov, atď.. Takže pri zadávaní podmienok aké musia stánky spĺňať sme zvažovali veľké množstvo podmienok aby stánky slúžili a vyhovovali tomu na čo majú byť určené a využívané.

Stánky sú momentálne uskladnené na Výstavisku Agrokomplex a pracuje sa na uzatvorení zmluvy."

Takže toto bola časť odpovedí na moje otázky, ale aby som sa dostal k pointe článku, súťaž je vtedy súťažou, keď v nej má kto s kým súťažiť, či sa bavíme o športe, alebo o verejnom obstarávaní z môjho laického pohľadu to vidím takto. Keďže som si pýtal aj cenové ponuky a oslovené firmy na základe, ktorých sa určila predpokladaná hodnota zákazky (ďalej len PHZ) t.j. prieskum trhu, bolo mi dodatočne odpovedané aj na túto otázku. Viac menej bolo pre mňa prekvapením, keď mi z MsÚ poslali komunikáciu, kde bola oslovená (jediná) firma na určenie PHZ a teda zaslala aj cenovú ponuku (jedinú), na základe ktorej mesto vyhlásilo súťaž na dodanie vianočných stánkov a táto (jediná) firma sa zúčastnila vyhlásenej súťaže, ktorú ako (jediná) aj vyhrala. Trochu veľa (jediných) náhod, ale veď sme v Nitre a samozrejme všetko je v súlade so zákonom, ako inak. Takže prikladám celú emailovú komunikáciu MsÚ v Nitre a firmy, ktorá nakoniec vyhrala danú zákazku a zároveň určila PHZ (určenie PHZ).

V odpovedi záverom emailu bola aj táto veta citujem:

"Na Vašu otázku ohľadne prieskumu trhu Vám dávame nasledujúcu odpoveď:

Predpokladaná hodnota zákazky – Zákazka č. Z201752388 bola stanovená v súlade s § 6 zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní. V prílohe tohto e-mailu Vám zasielame cenovú ponuku na požadovaný predmet zákazky platnú v čase vyhlásenia zákazky.

Nebudem rozoberať detaily celej súťaže to si môžete každý pozrieť na stránke EKS ale pre porovnanie si dovolím zhrnúť pár detailov, keďže v roku 2017 obstarávala tento typ stánkov od toho istého dodávateľa aj Trnava. V prvom rade prikladám zmluvu mesta Trnavy s dodávateľom týchto stánkov (zmluva Trnava) a porovnám ceny a požadovaný rozmer a typ stánku aj keď v tomto prípade je to trochu komplikovanejšie, ale skúsim to zhrnúť.

Mesto Nitra obstaralo 10 ks stánkov do vianočného mestečka – 8 väčších má rozmer 4,5 x 3,5m, zvyšné 2 stánky majú rozmer 3,5 x 2,3m. Zaplatili sme za ne 98 193,60€ t.j. keď to laicky prerátam vyšiel mesto Nitra jeden stánok na 9819,36€.

Mesto Trnava obstaralo do svojho vianočného mestečka 50 ks stánkov aj s vianočným osvetlením, prístreškami za sumu 229 770 EUR položkovito takto – 38 kusov predajných stánkov –„jednodomčekov o rozmere 3×2 m, 10 kusov predajných stánkov – „dvojdomčekov“ o rozmere 6×2 m, 2 kusy občerstvovací predajný stánok, “jednodomček“ s motívom suda, 6 kusov prístrešok na státie, 1 kus prístrešok na odpadové nádoby, 12 kusov drevených stolíkov, 47 kusov latkového plota o celkovom rozmere 1,2m x 0,7m, 10 kusov obdĺžnikových tabuliek na označenie stánku „dvojdomčeka“ o rozmere 2mx0,30m, 38 kusov elipsovitých tabuliek na označenie stánku „ jednodomček“ o rozmere 0,5mx0,30m, 38 kusov girlandy (náhrada ihličia) s LED bielym teplým osvetlením (dĺžka 1 girlandy je 4,40m), 2 kusy girlandy (náhrada ihličia) s LED bielym teplým, 10 kusov girlandy (náhrada ihličia) s LED bielym teplým osvetlením (dĺžka 1 girlandy je 7,40m) osvetlením (dĺžka 1 girlandy je 2,40m).

Ak zrátame len čisto cenu stánkov tak aj s dopravou Trnava nakúpila stánky v celkovej hodnote 208 588,40€, čo v prepočte vyšlo, že Trnavu vyšiel 1 ks predajný stánok 4171,68€ a Nitru vyšiel 1 ks predajný stánok 9819,36€, trochu nepomer keď beriem, že Nitra si môže dokupovať ďalšie stánky a Trnava má hotové mestečko na každý rok. Z toho, ale plynie otázka, prečo Nitra obstarala od tej istej firmy, výzorovo tie isté stánky za skoro raz takú sumu ako Trnava a dokonca Trnava ich má aj s umývadlami, proste asi v Nitre nevedia obstarávať výhodne a s rozumom, alebo ako si my nitrančania povieme zase sa niekto nabalil. Nitrančania dokedy nám budú takto rozhadzovať verejné financie bez toho, že by sa niekto z poslancov o to zaujímal a niekto niesol zodpovednosť?


Stánky Trnava

Popis


Stánky Nitra

Popis



Zdroj: Pavol Obertáš pre Nitralive.sk