Zdieľané bicykle arriva bike sa v utorok 20. marca 2018 opäť vrátili do nitrianskych ulíc.

Arriva bicykle 2018

Novinkou v úspešnom projekte bikesharingu je možnosť využívať na prenájom bicyklov čipové karty spoločnosti ARRIVA NITRA slúžiace na identifikáciu užívateľov. Nitra je prvým mestom na Slovensku so systémom zdieľaných bicyklov ako doplnkom mestskej verejnej dopravy. Záujem o službu prejavili aj ďalšie mestá.

Obyvatelia a návštevníci mesta si mohli doposiaľ prenajať bicykle prostredníctvom počítača na bicykli alebo mobilnej aplikácie dostupnej zdarma na Google Play a App Store. Novinkou je možnosť využívať na prenájom čipové karty spoločnosti ARRIVA NITRA slúžiace na identifikáciu užívateľov. Úhrada za využívanie bicyklov sa realizuje prostredníctvom platobnej karty. "Výhodou využívania čipových kariet je, že na odblokovanie bicykla stačí iba priložiť čipovú kartu na cyklopočítač a zadať PIN, ktorý užívateľ dostal pri registrácii do systému arriva bike. S jedinou kartou si užívateľ môže prenajať zdieľaný bicykel a zároveň cestovať verejnou dopravou v Nitre," povedal László Ivan, generálny riaditeľ spoločností ARRIVA na Slovensku.

Zdieľané bicykle sú obyvateľom a návštevníkom Nitry k dispozícii na siedmich stanovištiach v strategických uzloch mesta. Bicykel si môže záujemca požičať na ktoromkoľvek stanovišti a vrátiť na inom. Po minuloročnom úspechu služby eviduje ARRIVA požiadavky obyvateľov na rozšírenie počtu stanovíšť. "Ako ďalšie možné miesta sa najčastejšie spomínajú sídlisko Klokočina, priemyselný park a Študentský domov pod Zoborom. S predstaviteľmi mesta Nitra rokujeme o nových stanovištiach, ktoré vzišli z návrhov občanov a užívateľov systému arriva bike. V prípade ich rozširovania, navýšime aj počet bicyklov," doplnil L. Ivan.

Vzhľadom na aktuálne počasie a predpoveď na nasledujúce dni bude na stanovištia osadená zhruba polovica z celkového počtu sedemdesiat bicyklov. Akonáhle to počasie dovolí, budú osadené i zvyšné. Zdieľané bicykle prešli po prvej sezóne počas zimných mesiacov dôkladnou údržbou. Tá zahŕňala opravy a čistenie bicyklov, centrovanie kolies, dolaďovanie zadnej prehadzovačky, nastavenie prednej a zadnej brzdy, premazanie spojov či dobíjanie batérií. V tomto roku bude služba arriva bike k dispozícii Nitranom a návštevníkom mesta až do 30. novembra 2018 v závislosti od počasia.

Pre užívateľov zdieľaných bicyklov, ale aj nadšencov bicyklovania pripravila ARRIVA na webovej stránke arriva.bike anketu, ktorá bude k dispozícii počas celej sezóny. "Naším cieľom je neustále zlepšovať a skvalitňovať služby, preto nás zaujíma názor verejnosti na zdieľané bicykle v Nitre − skúsenosti, postrehy, ako aj návrhy na vylepšenie,“ povedala Petra Helecz, riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností ARRIVA na Slovensku a doplnila: "Zo zapojených účastníkov vyžrebujeme každý mesiac troch, ktorí získajú zaujímavé ceny." Vyplnenie ankety pritom zaberie len pár minút: https://arriva.bike/anketa/



Zdroj: Arriva Nitra