Foto, stredoveký trh na Vŕšku

Stredoveký trh Nitra 2018 Stredoveký trh Nitra 2018 Stredoveký trh Nitra 2018 Stredoveký trh Nitra 2018 Stredoveký trh Nitra 2018 Stredoveký trh Nitra 2018 Stredoveký trh Nitra 2018


V nedeľu 2. septembra 2018 si Nitra pripomína výročie získania výsad slobodného kráľovského mesta. Stalo sa tak z rozhodnutia kráľa Bela IV. dňa 2. septembra 1248 a na tento akt čakali Nitrania niekoľko rokov.

Slobodných kráľovských miest bolo v celom Uhorsku veľmi málo a deň získania privilégia si tieto mestá dodnes pripomínajú ako svoj najvýznamnejší deň.

Viac sa tejto téme venoval pán Daniel Balko v jeho blogu o histórii Nitry.

Aj keď mesto Nitra o postavenie kráľovského mesta prišlo už v roku 1288, väčšina právomocí mestu ostala naďalej. Dokonca ešte o štyristo rokov neskôr sa mešťania Nitry odvolávali na svoje starodávne slobody, najmä právo slobodne nadobúdať a dediť majetok. Tento významný míľnik v živote meste bol v posledných rokoch neprávom zabúdaný a odsúvaný. Našťastie po 770 rokoch sa konečne v meste dočkáme malej spomienkovej akcii.

Na Vŕšku, teda na mieste, kde sa v Nitre nachádzalo malé námestie aj v 13. storočí, sa v nedeľu 2. septembra v čase od 14.00 do 20.00 symbolicky objaví slobodný stredoveký trh s remeselníkmi, predajcami, mešťanmi, mestskou strážou a zvedavými kupcami zo širokého okolia. Všetci budú netrpezlivo čakať na príchod župana Ondreja, ktorý má mešťanom priniesť očakávanú listinu kráľa Bela IV. Nitra bude za slobodné kráľovské mesto vyhlásená o 19:00 hod. na Svätoplukovom námestí, kam z Vŕšku o 18:45 hod. prejde sprievod mešťanov. Samotný akt udelenia privilégií bude rekonštruovaný v krátkej scénke, kde okrem členov dobových skupín vystúpia aj nitrianski herci Anton Živčic a Ján Hrmo.

Historický program zabezpečia dobové skupiny Militia Portalis, Satyros, Milites Nobiles a agentúry Hector a EPS, s.r.o. Celý program sa koná vďaka finančnej podpore mesta Nitra.

vysady-nitra-770.jpg



Zdroj: Nitralive.sk