Zdieľané bicykle arriva bike ukončili 30. novembra svoju druhú úspešnú sezónu v Nitre. Počas zimy absolvujú servisné prehliadky a potrebné opravy, aby mohli od marca budúceho roka opäť slúžiť Nitranom a návštevníkom mesta.

Za prvé dve sezóny sa do systému arriva bike zaregistrovalo takmer 11 000 užívateľov a bicykel si spolu požičali 32 000-krát. Stanovište Mestský park bolo aj počas tohto roka najpopulárnejším a na budúci rok by sa malo dočkať zastrešenia. ARRIVA je pripravená v budúcnosti rozšíriť počet stanovíšť i zdieľaných bicyklov.

Novinkou tohto roka bola možnosť využiť na požičanie zdieľaného bicykla čipovú kartu ARRIVA NITRA. K terminálu na bicykli stačilo priložiť čipovú kartu, vďaka ktorej systém identifikoval užívateľa. Ten už iba zadal svoj PIN-kód a mohol sa bicyklovať. Počet prenájmov zdieľaných bicyklov sa v Nitre počas druhej sezóny skoro strojnásobil – požičané boli takmer 24 000-krát. „Zdieľané bicykle zjednodušujú mobilitu najmä v centre mesta. Na základe našej skúsenosti z Nitry môžeme povedať, že bikesharing ako doplnok mestskej verejnej dopravy je ďalším zo spôsobov, ako zvýšiť záujem obyvateľov a návštevníkov miest o využívanie verejnej dopravy,“ povedala Petra Helecz, riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností ARRIVA na Slovensku.

ARRIVA počas tejto sezóny vyzývala užívateľov, aby sa zapojili do ankety, ktorá je ešte stále dostupná na webe arriva.bike. V nej môžu vyjadriť svoj názor na službu zdieľaných bicyklov a navrhnúť zlepšenia. „arriva bike je u užívateľov obľúbený vďaka prijateľnej cene a úspore času pri presune po meste. Vo väčšej miere ho zákazníci využívajú v rámci voľného času, ale aj na aktívny šport,“ uviedla P. Helecz.

Aj v druhej sezóne ARRIVA zaznamenala iba jediný vandalský útok na bicykel a jednu stratu bicykla. Navyše – na zákaznícku linku a facebookovú stránku ARRIVA na Slovensku nahlasovali obyvatelia bicykle odložené mimo stanovíšť. „Nitrania považujú zdieľané bicykle za súčasť svojho mesta. Aj vďaka záujmu obyvateľov sa arriva bike vyhli problémom, aké mali zdieľané bicykle napr. v Bratislave,“ poznamenala riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností ARRIVA na Slovensku P. Helecz.

V Nitre by sa mohol systém bikesharingu na budúci rok rozrásť o ďalšie stanovištia i bicykle. „Bude to však závisieť od dohody s predstaviteľmi mesta,“ uzavrela P. Helecz.



Zdroj: Arriva