Aktualizované: 30.5. o 12:20 hod.: zastupiteľstvo schválilo dotáciu

Zdieľané bicykle sa predsalen dostanú von do ulíc Nitry, podmienkov je však poskytnutie dotácie zo strany mesta spoločnosti Arriva. O dotácii bude rozhodovať Mestské zastupiteľstvo v Nitre zajtra/30. mája 2019.

„So spoločnosťou Arriva sme niekoľko mesiacov viedli náročné, ale veľmi korektné rokovania. Som rád, že sa nám napokon podarilo nájsť spoločnú reč. Zdedili sme naozaj veľmi zle nastavenú zmluvu, ktorá sa napokon dotkla vedenia mesta, spoločnosti Arriva, no v prvom rade obyvateľov Nitry. Situáciu sme však vyriešili a ak poslanci dotáciu schvália, bude služba fungovať v bežnom režime až do konca aktuálnej sezóny,“ hovorí primátor mesta Marek Hattas.


Zlá zmluva?

Spoločnosť Arriva po rokovaniach s primátorom Hattasom ustúpila zo svojich pôvodných finančných podmienok, v ktorých od radnice žiadala dotácie za roky 2017 aj 2018. Platná zmluva mesto k podobným platbám nezaväzuje, čo bol kameň úrazu a dôvod dočasného prerušenia služby. „Obyvatelia Nitry majú o plne funkčný systém zdieľaných bicyklov veľký záujem. Aby ho mohli opätovne začať využívať čím skôr, vyšli sme im v ústrety a vzdali sme sa finančnej podpory mesta na prevádzku zdieľaných bicyklov v roku 2017. Za rok 2018 žiadame o finančnú podporu mesta vo výške 115-tisíc eur. Po dohode o podpore sme pripravení službu spustiť čo najskôr,“ vyhlásil riaditeľ spoločnosti Arriva Nitra Juraj Kusy. Za aktuálny kalendárny rok bude Arriva hľadať na financovanie služby vlastné zdroje.

Mesto medzičasom už pripravuje verejné obstarávanie, ktorého výsledkom bude nová služba zdieľaných bicyklov s prehľadnou zmluvou a korektne nastavenými podmienkami. Tá by mala byť zárukou nerušeného pokračovania bikesharingu do ďalších rokov.


Komentár na záver: "Vydieranie" a ústupky

Zmluva s Arrivou nie je zlá, zmluva hovorí o prevádzkovaní služby pre občanov za poplatok bez podmienky dotácie zo strany mesta. Arriva tým, že nedala von tento rok bicykle ukazuje svoj jasný zámer - zarábať a "vydierať" mesto. Medzitým sa už Arriva stihla pochváliť, že spustila službu v Žiline. Arrive tento rok končí zmluva v Nitre, očakával by som väčšiu snahu angažovať sa v meste, ktoré roky prinášalo Arrive zisk ukotvený v zmluve. Primátor teda ustúpil a bude nás to stáť 115-tisíc eur, ktoré v rozpočte vyčlenené nie sú. Navrhujem zaplatiť to z peňazí, ktoré zaplatia občania po zvýšení cien za športoviská - trochu podojiť verejnosť nie je občas na škodu.

Ak chce mesto prevádzkovať zdieľané bicykle, malo by to robiť vo vlastnej réžii, outsourcing prináša zisk pre podnikateľov a problémy pre mesto, ktoré je zjavne v zlej finančnej kondícii po rokoch anarchie.



Zdroj: Mesto Nitra, Nitralive.sk