NITRA 29. augusta (SITA) – Časť bývalých kasární pod Zoborom v Nitre vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku. Niektoré z budov, ktoré sa stali pamiatkou, patria Archeologickému ústavu, niektoré mestu. Obe inštitúcie sa odvolali voči rozhodnutiu, ktoré inicioval Krajský pamiatkový úrad v Nitre. Obávajú sa totiž, že ich plánované zámery s využitím kasární sa teraz skomplikujú. Archeologický ústav má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu štyroch budov, na ďalšie tri beží súťaž. Už na jeseň plánuje začať s rekonštrukciou dvoch z nich. Mesto zatiaľ žiadne aktivity v kasárňach nevyvíja, chýbajú mu peniaze. Archeologický ústav získal ako štátna inštitúcia bezplatne od ministerstva obrany 12 budov v obrovskom areáli kasární z 19. storočia koncom roka 2008. Zvyšných 34 budov dostalo mesto.

Historická fotografia kasární

Nitrianske kasárne historická fotografia

Zdá sa nám nie úplne fér, že z celého procesu vypadlo biskupstvo, ktoré je vlastníkom rozhodujúcej časti pozemkov. O rozhodnutí sme sa dozvedeli až od novinárov.

Povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay. V odvolaní zároveň archeológovia žiadajú informáciu, aké budú normatívy pamiatkarov vo vzťahu k objektom, ktoré plánujú rekonštruovať. Obávajú sa, že budú musieť meniť projekty, na ktoré už získali peniaze z eurofondov, čím môžu o tieto peniaze prísť.

Keď nám po zapracovaní pripomienok vyjde raz taká cena rekonštrukcie, tak potom je otázne, či sa budeme púšťať do obnovy týchto budov, alebo či radšej neopravíme tie novšie budovy a tieto budú čakať, až kým sa objavia peniaze.

Uviedol Ruttkay. Ako ďalej zdôraznil, všetky projekty pripravujú tak, aby sa budovy po obnove čo najviac podobali ich pôvodnému vzhľadu.

V kasárňach chcú archeológovia zriadiť depozitáre nálezov, dokumentačné pracovisko a múzeum.

Naše najboľavejšie miesto sú naše depozitáre, ktoré sú už veľmi preplnené. Len z výskumov na trase cesty R1 máme niekoľko kamiónov materiálov.

Skonštatoval Ruttkay. Múzeum chcú otvoriť v roku 2013, teda pri príležitosti 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na naše územie. Jeho súčasťou má byť stála expozícia venovaná obdobiu Veľkej Moravy a klenotnica s najvýznamnejšími archeologickými nálezmi z celého Slovenska. Verejnosť v nej bude môcť po prvý raz vidieť cenné nálezy, ktoré boli doteraz schované v trezoroch.

Fotogaléria

Diskusiu k téme nájdete v našom Diskusnom fóre

Zdroj: (SITA, zd;mp),201008290038, fotografie Nitralive.sk