NITRA 2. novembra (SITA) - Historický veľkofilm o Cyrilovi a Metodovi sa má nakrúcať aj v nitrianskych bývalých kasárňach pod Zoborom. Mestskí poslanci prenajali bratislavskému filmovému štúdiu ALEF JO objekt v areáli kasární na uskladnenie kulís. Za prenájom bude platiť mestu symbolické euro mesačne. Na zastupiteľstve odznelo, že v kasárňach by tiež malo vyrásť Svätoplukovo sídlo. V budúcnosti by tu mohlo zostať ako súčasť skanzenu, ktorý tu plánuje vytvoriť Archeologický ústav SAV. Veľkomoravská dedina by zas mohla podľa predbežného zámeru vyrásť v areáli Výstaviska Agrokomplex. „Prípravu filmu podporila aj bývalá vláda. Je to projekt, ktorý môže Nitru posunúť ďalej, v Nitre by mala byť aj premiéra filmu,“ povedal viceprimátor František Baláž.

„Prípravu filmu podporila aj bývalá vláda. Je to projekt, ktorý môže Nitru posunúť ďalej, v Nitre by mala byť aj premiéra filmu,“ povedal viceprimátor František Baláž.

Medzinárodná koprodukčná snímka uzrie svetlo sveta v roku 2013, keď bude 1150. výročie príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie. Pozostávať má z dvoch dielov. Prvá časť bude mať duchovný charakter, druhá bude dobrodružnejšia. Natáčať sa má nielen v Nitre, ale aj na Devíne a v ďalších lokalitách viacerých európskych štátov.

Zdroj: (SITA, mp;bl), 201011020098, fotografia na titulke picasaweb.google.com