NITRA 24. februára (SITA) – Špeciálny stroj na kvalitnejšiu opravu výtlkov na cestách si chce prenajať mesto Nitra. Stroj používa technológiu, ktorá má zabrániť vyjazdeniu výtlku. Plátanie jám na cestách cez zimu sa totiž ukazuje len ako krátkodobé riešenie. „Najhoršie výtlky v meste sa opravujú už teraz, kvalita opráv je však veľmi slabá a sú to zbytočne vynaložené peniaze,“ myslí si primátor Nitry Jozef Dvonč. Česká firma príde stroj do Nitry predviesť o dva týždne a nechá ho tu v nájme. Ak sa osvedčí a mestské služby budú môcť s jeho pomocou opravovať cesty kvalitnejšie a rýchlejšie, zvažuje mesto aj kúpu. Cena stroja potom bude predmetom verejnej obchodnej súťaže.

Oprava výtlkov v Nitre

Ako informoval riaditeľ Mestských služieb v Nitre Jozef Chrenko, túto zimu zatiaľ opravili zničené úseky na Hviezdoslavovej a Štúrovej ulici. Výtlkov je podľa neho každým rokom viac. Po minulej zime ich napríklad zostalo na cestách 1 600 metrov štvorcových. „Dnes sme chceli začať opravovať zimnou obalovou zmesou, ale ráno bolo mínus 10 stupňov,“ podotkol Chrenko. Tie najkritickejšie úseky opravia do dvoch týždňov. „Máme aj požiadavky od dopravnej polície, lebo výtlky spôsobujú nehodovosť a spomaľujú dopravu,“ dodal.

Dnes sme chceli začať opravovať zimnou obalovou zmesou, ale ráno bolo mínus 10 stupňov,“ podotkol Chrenko. Tie najkritickejšie úseky opravia do dvoch týždňov. „Máme aj požiadavky od dopravnej polície, lebo výtlky spôsobujú nehodovosť a spomaľujú dopravu,“ dodal.

Na opravu výtlkov, likvidáciu čiernych skládok a rekonštrukciu autobusových prístreškov Mestské služby použijú 36 307 eur, ktoré si odložili z roku 2010 z vlastných príjmov organizácie. Schválili to dnes nitrianski poslanci. Mestské služby v Nitre sa starajú o 265 kilometrov komunikácií, 250 kilometrov chodníkov a 30 kilometrov chodníkov v zelenej ploche.

Zdroj: (SITA, mp;mt), 201102240236