NITRA 17. apríla (SITA) – Dvaja investori majú záujem postaviť novú lanovku na nitriansky vrch Zobor. Tá stará premávala od roku 1970 do roku 1994. Vedenie mesta má výstavbu novej lanovky vo svojom volebnom programe. „Dvaja sú takí, ktorí prejavili záujem, že by do lanovky investovali. Je dosť možné, že by tam bola koľajová dráha, ale nechcem predbiehať,“ povedal pre agentúru SITA primátor Nitry Jozef Dvonč. Po schválení zámeru vybudovať novú lanovku sa mestu ohlásili viaceré firmy. Dve z nich by mali dodať svoje ponuky. „Keď ich pošlú, budeme rokovať ďalej. My máme čas štyri roky,“ hovorí Dvonč. Vzápätí však dodal, že ich zrejme vyzve, aby svoje návrhy predložili do nejakého konkrétneho termínu.

„Dvaja sú takí, ktorí prejavili záujem, že by do lanovky investovali. Je dosť možné, že by tam bola koľajová dráha, ale nechcem predbiehať,“ povedal pre agentúru SITA primátor Nitry Jozef Dvonč.

Stará lanovka na Zobore roky chátrala. Magistrát najal na jej demontáž firmu Cius, odstrániť ju mala do konca apríla 2010 na vlastné náklady. Ako kompenzáciu si mala odviezť demontovaný materiál. Dodnes sa však časti lanovky váľajú v lese. Mesto za to firme uložilo pokutu vo výške 10-tisíc eur. Spoločnosť ju však nezaplatila a s magistrátom od minulého leta nekomunikuje. Ten sa obrátil na súd. „Na súde sme uspeli, bola nám priznaná sankcia 10-tisíc eur. Od januára to vymáha súdny exekútor,“ informoval prednosta nitrianskej radnice Igor Kršiak. Po fiasku s firmou Cius mali lanovku odstrániť Mestské služby Nitra, zatiaľ však nezačali. Ako pre agentúru SITA uviedol riaditeľ Mestských služieb Jozef Chrenko, čakajú na definitívne rozhodnutie magistrátu. „Keďže má do toho vstúpiť nejaký investor, on by potom zvážil, čo zo starej lanovky využije a zvyšok by zlikvidoval,“ doplnil. Primátor podotkol, že by bolo nerozumné rozbíjať betónové pätky stožiarov, pretože je možné, že sa na nich ukotví nová lanovka.

„Keďže má do toho vstúpiť nejaký investor, on by potom zvážil, čo zo starej lanovky využije a zvyšok by zlikvidoval,“ doplnil Igor Kršiak.

Lanovka Nitra - Zobor: história, súčasnosť, fotogaléria

Fotogaléria

Zdroj: (SITA, pu;mp), 201104170035, foto Nitralive.sk