Od marca 2011 do dnešného dňa bolo sprevádzkovaných 19 nových vysielačov digitálnych multiplexov a ďalšie sa pripravujú. 29. mája vo večerných hodinách došlo k technickým úpravám aj na vysielači Nitra – Zobor. Na tejto dominante Nitry bola pomocou vrtuľníka vykonaná výmena hlavného anténového systému (vzhľad nitrianskej dominanty ostáva zachovaný). Je to nevyhnutný krok k úspešnej digitalizácii aj v nitrianskom kraji. V nasledujúcich dňoch, najneskôr k 1.6.2011, bude aj vysielač Nitra – Zobor šíriť druhý aj verejnoprávny multiplex DVB-T. Diváci z okresov Nitra, Levice, Šaľa, Nové Zámky, Štúrovo, Komárno, Dunajská Streda, Galanta a Topoľčany už budú môcť prijímať kompletnú programovú ponuku na bežnú anténu, vrátane TV staníc, ktoré doteraz neboli šírené terestriálnym spôsobom.

Vysielač Nitra Zobor anténa popis

Divákom digitálneho terestriálneho vysielania sa ihneď môže stať každý (vybavený DVB-T prijímačom a je v pokrytí signálu). Jeho veľkou prednosťou, okrem prinášanej kvality, väčšieho počtu TV staníc a nových služieb je, že s ním nie sú spojené žiadne mesačné poplatky, žiadna viazanosť ani žiadny aktivačný poplatok.

Na konci júna 2011 dosiahne pokrytie druhým multiplexom viac ako 91% obyvateľov (v porovnaní s februárom 2011 to bolo iba 7,8 %) a verejnoprávny multiplex bude pokrývať viac ako 95% obyvateľov (vo februári 2011 to bolo cca 17%).

Aktuálne informácie ohľadom digitálneho terestriálneho vysielania sú zverejňované na internetovej stránke www.dvbt.towercom.sk

Fotogaléria

Zdroj: Towercom