Aktualizované: 23.9.2011 o 00:28

Podľa nášho zdroja bude úsek Lehota - Selenec otvorený dňa 7.11.2011, druhý a tretí úsek R 1 tzn. úsek Selenec - Tekovské Nemce bude otvorený dňa 28.10.2011.

Správa z dňa 21.9.2011

Šéf Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ dnes na tlačovej besede po rokovaní vlády oznámil, že odovzdanie R1 PR1BINA sa posunie zhruba o mesiac na koniec októbra. Spoločnosť Granvia by mala dostať od štátu menej peňazí a to zhruba o jednu mesačnú platbu. Ministerstvo po včerajšom rokovaní s Granviou dohodlo na príprave spoločného memoranda, na ktorom sa potvrdia finálne termíny.

Správa z dňa 20.9.2011

V médiách sa dnes objavili informácie o tom, že rýchlostná cesta R1 (R1 PR1BINA - Nitra - Tekovské Nemce) v dĺžke 45,9km nebude odovzdaná do užívania načas koncom septembra. Dôvodom má byť meškajúca dokumentácia, ktorú má dodať spoločnosť Granvia.

Ako sa uvádza v tlačovej správe Ministerstva dopravy, Granvia sa po intenzívnych rokovaniach zaviazala odovzdať chýbajúce dokumenty v čo najkratšom čase. Napriek úsiliu oboch zmluvných strán však nie je možné splniť dohodnutý zámer – uviesť do predčasného užívania, to jest spojazdniť v súlade s platnou legislatívou takmer 46 km novej rýchlostnej cesty R1 do konca septembra 2011. Termín odovzdania cesty do užívania závisí od prístupu, ako koncesionár splní svoje záväzky.

Ministerstvo dopravy podniká všetky potrebné kroky pre hladký proces odovzdávania rýchlostnej cesty do predčasného užívania. Kvôli hladkému procesu stavebného konania navyše ministerstvo vyčlenilo pre tento účel špeciálny stavebný úrad. Jeho zamestnanci majú už niekoľko týždňov predĺžené pracovné hodiny, nečerpali ani letnú dovolenku. Rezort kvôli efektívnemu prístupu pri ukončovaní výstavby najdlhšieho úseku rýchlostnej cesty s viac ako 500 stavebnými objektmi zamestnal ďalších pracovníkov.

Južný obchvat Nitry - 4. september 2011 Selenec panorama

Ministerstvo dopravy je v permanentnom dialógu s koncesionárom s cieľom naplniť všetky dohodnuté ustanovenia koncesnej zmluvy a poskytuje mu maximálnu súčinnosť.

Koncesnú zmluvu na projektovanie, výstavbu, financovanie, prevádzku a údržbu rýchlostnej cesty R1 podpísalo ministerstvo dopravy so spoločnosťou Granvia, a. s., 23. marca 2009.

Zdroj: Webstránka Ministerstva dopravy, titulná foto Nitralive.s