Vo štvrtok 22.septembra o 17:00 sa bude na Svätoplukovom námestí konať slávnostné vyhodnotenie programu Aby ľudia ľuďom pomáhali. Tento rok je to už piata možnosť pre firmy a organizácie podporiť prostredníctvom zakúpenia si postavičky z hry Človeče, nehnevaj sa projekty, ktoré zlepšujú kvalitu života v Nitrianskom kraji. Tohtoročnou témou je „Podpora kvality vzdelávania a voľného času detí a mladých ľudí (do 30 rokov) v Nitrianskom kraji“ a do projektu sa zapojilo 6 subjektov: Nadácia Orange; Západoslovenská energetika, člen skupiny E.ON; Giesecke & Devrient Slovakia, s.r.o.; OC CENTRO Nitra; Nitrianske komunálne služby, s.r.o.; ENVI-GEOS Nitra.

NKN logo

Projekt Aby ľudia ľuďom pomáhali je jediným svojho druhu na Slovensku a už od svojho prvého ročníka v roku 2007 sa stal veľmi obľúbeným. Nitrianska komunitná nadácia, ktorá je organizátorom programu chce takýmto spôsobom spojiť filantropiu, pomoc a talent. Z vyzbieraných finančných prostriedkov nadácia poskytuje granty na vybrané verejnoprospešné aktivity. Doteraz tak podporila 24 projektov celkovou sumou 26 707,79 €. Firmy a organizácie sa do programu môžu zapojiť zakúpením si figúrky z hry Človeče, nehnevaj sa v hodnote 1 660 €. Figúrky prvé tri roky tvorili študenti Katedry výtvarnej tvorby a výchovy UKF v Nitre, v súčasnosti sa na ich tvorbe podieľajú žiaci Špeciálnej ZŠ na Červeňovej ulici v Nitre a súkromnej základnej umeleckej školy Tralaškola pod dohľadom nitrianskeho výtvarníka akademického maliara Mariána Žilíka. Prezentácia figúrok je spojená s Medzinárodným festivalom Divadelná Nitra, kedy sú prezentované verejnosti a každá firma dá svojej figúrke, ktorú si vyberie z predložených návrhov, meno.

Do programu sa za päť rokov zapojili desiatky firiem, ktoré každý rok podporili iný zámer. V prvom ročníku bola témou ochrana životného prostredia, sociálne programy a kultúra; zapojilo sa 8 partnerov a podporených bolo 5 projektov sumou 6 638,78 €. Témou druhého ročníka bolo Zlepšenie kvality života na sídliskách; zapojilo sa 10 partnerov a podporilo sa 7 projektov sumou 7 880,23 €. Tretí ročník priniesol tému Skrášľujeme miesto, kde žijeme a do programu sa zapojilo 7 partnerov a podporilo sa 6 projektov sumou 6 638,78 €. Minulý rok prispelo 6 partnerov programu na 6 projektov v hodnote 5 550 €, kedy bola pomoc zameraná na integráciu znevýhodnených detí a mladých ľudí do 30 rokov. Vďaka tejto pomoci sa za päť rokov podarilo otvoriť čajovňu v komunitnom centre na Klokočine, vybudovať detské ihrisko pre týrané deti z krízového centra Slniečko, vytvoriť oddychovú zónu pre seniorov v Topoľčanoch a podobne.

Podporené projekty

Giesecke & Devrient – Arteterapiou k rozvoju osobností detí
OC CENTRO Nitra – Srdiečko plné lásky
Nádacia Orange – DEPO-Nízkoprahový klub detí a mladých
Nitrianske komunálne služby – Ďarmotským chotárom
ENVI – GEOS Nitra – Ekoučebňa SOŠV Nitra
Západoslovenská energetika – Spolu zmeníme šport

Fotogaléria

Zdroj: Nitralive.sk, foto na titulke Nitrianska komunitná nadácia