NITRA 2. februára (SITA) – Cestovné v mestskej hromadnej doprave v Nitre zdražie od 1. apríla. Rozhodli o tom dnes mestskí poslanci. Zmeny nastanú aj na niektorých linkách, menej vyťažené spoje budú premávať menej často. Niektoré zastávky sa premenujú. Zmenou grafikonu očakáva primátor Jozef Dvonč úsporu. Cestovný lístok u vodiča bude namiesto súčasných 0,60 eura stáť 0,70 eura. Na čipovú kartu občan zaplatí za jednu jazdu 0,50 eura, doteraz to bolo 0,40 eura. „Najväčšie navýšenie je u cien jednorazových cestovných lístkov pre ľudí, ktorí cestujú menej. Cestujúcich, ktorí cestujú pravidelne a používajú predplatné lístky, sa zvýšenie týka menej,“ zhrnul obchodný zástupca dopravcu Veolia Transport Nitra Vladimír Šimko.

Počet kilometrov v nitrianskej MHD sa zníži zhruba o 3,5 percenta ročne, čo pre cestujúcich znamená menej spojov. „Nájdu sa aj časti mesta, kde bude po novom spojov viac. Niektoré linky zmenia trasu, prípadne budú zrušené alebo nahradené inými súbežnými linkami,“ povedal Šimko. Napríklad na sídlisku Diely sa spoje posilnia, a to najmä v čase dopravnej špičky. Na Jánskeho ulici pribudne autobusová zastávka pred novým zariadením pre seniorov. „Rešpektovali sme požiadavku od ľudí, aby v dopoludňajších hodinách od polikliniky Chrenová išiel autobus nielen po Výstavnej, ale aby sa točil po Triede Andreja Hlinku,“ doplnil Dvonč.

Dôchodcovia do 70 rokov budú platiť 0,30 eura namiesto súčasných 0,27 eura, deti a študenti 0,25 eura namiesto súčasných 0,20 eura. Zdražie aj 24-hodinový cestovný lístok, a to z 1,70 eur na dve eurá a týždenný zo 6,70 na osem eur. Dôchodcovia do 70 rokov budú platiť pri mesačnom lístku menej – z 13,50 eura sa cena zníži na 12 eur. Zníži sa pre nich aj cena štvrťročného lístku, ktorý zlacnie z 33,50 na 30 eur. Ročný lístok mesto pre nezáujem obyvateľov zrušilo, namiesto toho pribudol polročný za 90 eur. Dôchodcovia nad 70 rokov, držitelia preukazu ZŤP, držitelia Jánskeho plakiet a Kňazovického medaily si môžu kúpiť polročný lístok za symbolické euro.

Bezplatne sa môžu mestskou hromadnou dopravou voziť bývalí politickí väzni, členovia Zväzu protikomunistického odboja, deti do začatia povinnej školskej dochádzky, vozičkári, nevidiaci, sprievodca ťažko zdravotne postihnutej osoby, detské kočíky, batožina a pes. Vek študenta bude po novom ohraničený 26 rokmi, doteraz to bolo 28 rokov. Čipová karta nebude stáť 0,03 eura, ale tri eurá. Opakované vydanie karty po strate v období do štyroch rokov bude stáť štyri eurá. „Ľudia si akoby túto kartu nevážia a keď ju stratia, radšej si vybavia novú, ako by ju hľadali. Máme evidovaných ľudí, ktorí majú aj šesť – sedem takýchto kariet,“ vysvetlil zmenu Dvonč.

Zhrnutie zmien

  • zdraženie od 1. apríla
  • lístok u vodiča - 0,70 euro (doteraz 0,60)
  • na čipovú kartu 0,50 euro (doteraz 0,40)
  • dôchodcovia zaplatia 0,30 euro (doteraz 0,27)
  • deti a študenti zaplatia 0,25 euro namiesto 0,20
  • zadarmo budú jazdiť: bývalí politickí väzni, členovia Zväzu protikomunistického odboja, deti do začatia povinnej školskej dochádzky, vozičkári, nevidiaci, sprievodca ťažko zdravotne postihnutej osoby, detské kočíky, batožina a pes
  • menej kilometrov, menej spojov
  • zmena trás liniek
  • posilnenie spojov
VIAC o zmenách na konkrétnych linkách nájdete TU



Zdroj: (SITA, mp;mt), 201202020202, foto Nitralive.sk