Andrej Sitkey - blog o doprave

Máte otázky k téme doprava? Píšte na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

(Odpovede na otázky uverejníme každý týždeň spolu s novým článkom.)

Dňa 26. marca 2012 došlo na železničnom priecestí na Hornostavskej ulici v Nitre k zrážke osobného motorového vozidla a vlaku. Pri dopravnej nehode došlo k ľahkému zraneniu vodiča motorového vozidla. Pravdepodobnou príčinou dopravnej nehody bolo nerešpektovanie svetelného signalizačného zariadenia na priecestí. V auguste som písal o stave železničných priecestí v meste Nitra. Vo svojom článku som okrem iného upozornil na nebezpečnosť tohto priecestia. Predmetné železničné priecestie je v tesnej blízkosti križovatky a nespĺňa podmienky stanovené príslušnou Slovenskou technickou normou. Na nebezpečný stav priecestia bolo upozornené Mesto Nitra a s požiadavkou o jeho uzavretie. Proti uzavretiu priecestia spísali občania a podnikatelia petíciu, ktorá sa následne prerokovala u hlavného kontrolóra mesta Nitra dňa 9.9.2011. Na pracovnom rokovaní sa zodpovedný pracovník mestského úradu stotožnil so stanoviskami zástupcov dopravnej polície a Železníc Slovenskej republiky. Hlavný kontrolór na rokovaní uviedol, že Mesto Nitra musí rešpektovať platné zákona a normy a je správne ak sa včas vykoná preventívne opatrenie. Následne bola spracovaná dokumentácia, ktorá bola v mesiaci november odsúhlasená dopravnou políciou. Všeobecný súhlas príslušných orgánov je však v rozpore s realitou, pretože doposiaľ neboli schválené opatrenia realizované. Vodič a jeho spolucestujúci mali tentoraz šťastie, ale nabudúce to tak nemusí byť.

Článok o nehode na železničnom priecestí + video TU

Dobrou správou je, že sa pohlo riešenie bezpečnosti chodcov na priecestí na Braneckého ulici. Vo februári toho roku sa konalo pracovné rokovanie, predmetnom ktorého bude rekonštrukcia priecestia na Braneckého ulici. V rámci rekonštrukcie sa má realizovať chodník na strane výkupu farebných kovov a následne sa upraviť priecestné zabezpečovacie zariadenie, tak aby bol zaistená bezpečnosť chodcov. Na rokovaní sme navrhli, aby sa zriadil chodník aj na druhej strane ( mesto požadovalo len chodník na jednej strane). Možnosť realizácie požiadavky bude ešte posúdená. Podľa informácií, ktoré odzneli na rokovaní budú na zabezpečovacom zariadení použité LED svietidlá a realizácia rekonštrukcie by mala prebehnúť v tomto roku.

Na priecestí na ulici Pod Katrušou boli so strany ŽSR prijaté nasledovné opatrenia:

1. zabezpečiť preložku výstražníka ku koľaji, čím bude zabezpečený predpisový stav. Do 30.04.2012
2. zrealizovať dve zábrany na strane vľavo v smere staničenia tak, aby bol znemožnený prístup do priestorov bývalého koľajiska vlečky. Po preložení výstražníkov, budú tieto zábrany odstránené. Ďalej zrealizovať jednu zábranu na strane vpravo v smere staničenia, čím bude ukončený mestský chodník. Predmetná zábrana ostane natrvalo. Všetky zábrany budú opatrené žlto-čiernym náterom. Splnené.
3. umiestniť výstražnú tabuľu s nápisom „Pozor vlak“ na zábradlie pred vstupom do kostola. Splnené.
4. zabezpečiť predĺženia rahna závory na výstražníku vpravo v smere staničenia tak, aby bol zamedzený prechod medzi spustenou závorou a novovytvorenou zábranou umiestnenou na konci mestského chodníka. Splnené.


Železničné priecestie na ulici Pod Katrušou v Nitre

Železničné priecestie Pod Katrušou v Nitre

Železničné priecestie na ulici Braneckého v Nitre

Železničné priecestie Braneckého v Nitre

Fotogaléria - železničné priecestia v Nitre

Zdroj: autor Andrej Sitkey pre Nitralive.sk, foto Nitralive.sk