Pozrite si Návrh východiskových ukazovateľov do návrhu rozpočtu na rok 2017. Z neho bude vychádzať samotný Návrh rozpočtu na rok 2017.

Podľa môjho názoru je tam niekoľko položiek v hodnote desiatok tisíc eur zbytočných. Dovolím si ich vypísať nižšie.

Nitra potrebuje súrne kompletne zrekonštruovať cesty a chodníky, konečne riešiť parkovanie, chýbajúce cestné prepojenia, zatlačiť na ŽSR aby sa riešila stanica, žiadať doriešenie južného obchvatu Nitry a križovatiek. Tieto problémy sa roky zanedbávali a je nevyhnutné investovať milióny v najbližších rokoch.

Položky nižšie sú "len" desiatky tisíc avšak v čase keď sa dozvedám, že nie sú peniaze na nič, by našli uplatnenie napríklad pri oprave chodníkov.

Peniaze sa strácajú aj v Nitrianskej investičnej spoločnosti a pri investičných akciách. Nesúhlasím tiež napríklad s investovaním do lokality Orechov Dvor. Občania v meste si platia roky dane a naspäť nedostávajú to čo by mali.


Výber z návrhu na zostavenie rozpočtu:

25-tisíc eur na inzerciu v ECHU - 1 strana týždenne, ktorou by malo mesto informovať o svojich aktivitách. Je to zbytočný luxus a hlavne propaganda primátora, ktorý si tak zabezpečuje dlhodobú kampaň.
10-tisíc eur - na mediálnu spoluprácu s médiami. ??? Médiá majú informovať zadarmo, nie za odmenu. Portál Nitralive nedostal za vyše 10 rokov fungovania ani euro a sme tu.
20-tisíc eur za členstvo v NOCR - organizácii cestovného ruchu - zbytočná organizácia. Mesto Nitra má predsa NISYS a Odbor propagácia a cestovného ruchu na mestskom úrade.
25-tisíc eur pre Energetickú agentúru - dovolím si tvrdiť, že je to zbytočný organizácia, ktorej existencia a efektívnosť pre Nitru sa doteraz nepreukázala.
40-tisíc eur - za správu a údržbu webstránky www.nitra.sk - webstránka je roky rovnaká, rovnako neprehľadná - potvrdilo mi to viacero občanov, poslanci. Zmenil sa len vzhľad stránky. Podľa našich odhadov by kompletné nová webstránka s prehľadným dizajnom a funkčnosťou stála približne 30-tisíc eur. 40-tisíc eur za správu a údržbu je luxus v podmienkach Nitry.
600 euro - za prístup na portál CityMonitor - je to aplikácia v mobile, cez ktorú sa dajú nahlásiť podnety od občanov. Ako sa dlhodobo ukazuje, podnety sa neriešia. Existuje predsa emailová adresa Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., alebo sa dajú podnety hlásiť na konkrétne oddelenie mestského úradu.
8-tisíc eur - mesačník Nitra, ktorý je z roka na rok tenší a nie je pre občanov zadarmo.

Pre porovnanie na propagáciu dáva Nitra len 154-tisíc eur NISYSu. Cestovný ruch pritom v zahraničí tvorí významnú položku v príjmoch miest.


Zvukový záznam zo zastupiteľstva



Návrh východiskových ukazovateľov do návrhu rozpočtu na rok 2017 by Michal Šimonek on Scribd



Zdroj: Nitralive.sk