V poradí druhý urbánny projekt zoskupenia BUNKA pre súčasnú kultúru sa tentoraz zameriava na rieku Nitra. Po cykle Mesto potrebuje viac mesta sa projektom Mesto potrebuje viac rieky pokúsia vytvoriť platformu pre vznik a realizovanie nápadov, ako začať meniť priestor okolo nás vo svoj prospech. Verejnú diskusiu o rieke a možnostiach jej využitia otvoria spoločnou cyklojazdou, na ktorej zmapujú jej breh a pokúsia sa nájsť odpovede nielen na otázky, čím rieka pre obyvateľov je, ale čím by mohla byť.

Z hľadiska mestského urbanizmu má tok rieky Nitra veľký význam. Kompozícia, ktorú vytvára, ponúka jedinečnú šancu na to, aby sa rieka stala funkčnou súčasťou mesta. Spája centrum Nitry s jej okrajovými časťami a ponúka rôznorodé možnosti na relax, športovanie na brehu i priamo na vode, rybolov a mnohé ďalšie. Pre svoju centrálnu polohu nevyhnutne ovplyvňuje celý ráz Nitry.

Cyklojazda po rieke je úvodnym stretnutím laickej i odbornej verejnosti, ktorá má záujem podieľať sa na tvorení vízie spoločného životného priestoru v meste. Koná sa v piatok, 15. augusta 2014, o 17 tej so začiatkom na Wilsnovom nábreží pod mostom južného obchvatu R1 na konci Priemyslenej ulice a ukončí sa workshopom v kultúrnom centre Hidepark.

Mesto potrebuje viac rieky, banner

Celá trasa bude rozdelená na štyri úseky, počas ktorých sa bude prezentovať rieka z viacerých pohľadov a spoločne sa bude diskutovať o témach, ktoré vyplývajú z jednotlivých oblastí a situácií. Účastníci budú mať možnosť stretnúť sa s odborníkmi, lepšie pochopiť históriu rieky, jej funkcie, a priamo si tak uvedomiť jej potenciál. Priamym kontaktom s vodou tak vznikne priestor na spoločné uvažovanie o jej oživení.

Projekt chce spájať ľudí z rôznych oblastí od kultúry až po hydrológiu a vytvoriť tak tok informácií, skúseností a nápadov. Zapojiť do diskusie chcú všetkých, ktorí aktívne či pasívne rieku Nitra využívajú – obyvateľov okolitých obytných častí, cyklistov, chodcov, ktorí jej brehy využívajú na cestu do práce alebo školy, rybárov, turistov, športovcov, ale aj zástupcov samosprávy a správcov povodia.

Presúvať sa budú účastníci na bicykloch, korčuliach, kolobežkách či skateboardoch. Popri mapovaní rieky tak otestujú i nitrianske cyklochodníky. Pre tých, ktorí sa chcú zapojiť, no bicykel nevlastnia, ponúkajú organizátori možnosť zapožičania. Stačí napísať email na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. do 12. augusta. Viac informácií nájdete aj na webe Projektbunka

Výstupom piatkovej cyklojazdy a následného workshopu v Hideparku je zhodnotenie získaných podnetov, návrhov a pripomienok účastníkov a následné sformulovanie prvotnej vízie, ako by rieka a jej brehy mohli v budúcnosti vyzerať. V priebehu niekoľkých mesiacov sa budú konať ďalšie neformálne podujatia, diskusie, spoločné prechádzky, prezentácie a premietania, ktoré budú smerovať k živej zmene na rieke. Piatková cyklojazda je len začiatok.

Mesto potrebuje viac rieky, plagát


Zdroj: Bunka pre súčasnú kultúru