Rekonštrukcia Dlhej ulice v Nitre - informácie, video, výkresy

Začiatkom októbra začala spoločnosť Granvia s rekonštrukciou Dlhej ulice na sídlisku Chrenová. Aj v tomto prípade je dôvodom rekonštrukcie fakt, že Granvia používala cestu pri výstavbe rýchlostnej cesty R1 a preto bolo potrebné cestu opraviť. Okrem nového povrchu pribudli ostrovčeky s priechodmi pre chodcov - prechádzanie cez cestu je tak odteraz bezpečnejšie. Práce sa skončili koncom októbra. Rekonštrukcia bola potrebná keďže v budúcnosti sa počíta s nárastom počtu áut v súvislosti s prepojením Dlhej ulice s Novozámockou.

Najväčšia kritika bola v posledných dňoch vznesená na presunutie dvoch priechodov na Dlhej bez zriadenia chodníka. Práce neboli úplne skoordinované, s budovaním ostrovčekov sa začalo o niečo neskôr, veľa ľudí tak muselo prechádzať cez cestu mimo bezpečných miest. Zriadilo sa však až päť ochranných ostrovčekov, ktoré zásadným spôsobom zvýšia bezpečnosť chodcov, zriadili sa samostatné pruhy pre ľavé odbočenie a došlo k predĺženiu radenia pred križovatkou s cestou I/64 od Chrenovej, čo prispeje k zvýšeniu plynulosti premávky.

Posunuté priechody na Dlhej

Priechod pre chodcov na Dlhej v tesnej blízkosti križovatky s Výstavnou bol posunutý, pretože vodič vchádzajúci z vedľajšej Výstavnej na hlavnú Dlhú musel na krátkom úseku súčasne riešiť prednosť vozidlám a chodcom. V mnohých prípadoch sa stalo, že vodič sa prioritne venoval vozidlám a následne dochádzalo ku kolíziám s chodcami. Teraz vodič najprv vyrieši prednosť vozidlám a potom bude s odstupom riešiť chodcov. Poloha priechodu je kompromis, aby bolo zachované prirodzené smerovanie peších. Priechod pri obchode bol presunutý do dopravného tieňa ľavého odbočenia. Na pôvodnom mieste šírkové parametre cesty neumožnili zriadenie ochranného ostrovčeka.

>>> Výkresy v PDF súbore vo väčšej kvalite<<<

Výkres - Dlhá ulica po rekonštrukcii

Dlhá ulica, Nitra - rekonštrukcia, výkres

Dlhá ulica, Nitra - rekonštrukcia, výkres

Video



Zdroj: Nitralive.sk, Andrej Sitkey - Blog o doprave