Autobusová stanica v Nitre by konečne mala prejsť rekonštrukciou. Podľa predbežných informácií, ktoré nám poskytla spoločnosť Arriva Nitra (prevádzkovateľ mestskej a prímestskej hromadnej dopravy v Nitre) sa tak udeje koncom tohto roka. Nepôjde však o komplexnú rekonštrukciu o ktorej sa hovorilo pred niekoľkými rokmi. V médiách sa vtedy objavila vizualizácia, ktorá znázorňovala 2 viac poschodové administratívne budovy, nové parkoviská a nástup.

Vizualizácia stanice

Vizualizácia - autobusová stanica Nitra

Aké zmeny čakajú stanicu?

  • nové prístrešky nad nástupištiami, ktoré nebudú môcť holuby používať ako útočisko
  • nové osvetlenie
  • stánky dostanú jednotný vzhľad
  • starý a nerovný povrch plný výtlkov nahradní nový
  • medzi jednotlivými nástupišťami budú priechody pre chodcov, ktoré budú zastrešené a poskytnú tak úkryt pred zlým počasím
  • vznikne nová zastávka MHD za budovou pri parkovisku, kde sa otáčajú autobusy MHD
  • stará zastávka MHD na ľavej strane v smere k železničnej stanici bude zrušená
  • do objektu stanice bude už len 1 vjazd/výjazd
  • Začiatok prác koniec roka 2014, ukončenie koniec 2015

Autobusová stanica Nitra


Nová cesta a zastávka MHD

Zastávka Železničná stanica, ktorá sa nachádza na pravej strane smerom zo železničnej k autobusovej stanici bude presunutá k budove (nepatrí spoločnosti Arriva), ktorá sa nachádza v strede celého areálu autobusovej stanice. Cestujúci tak nebudú musieť ísť peši až pred železničnú stanicu. Zastávka bude stáť na novej komunikácii, ktorá prepojí Staničnú ulicu s cestou vedúcou ku stánkom.

Autobusová stanica Nitra


O rekonštrukcii

Ako je spomenuté v zozname zmien, nástupištia dostanú nové prístrešky, ktoré doteraz slúžia ako útočisko pre holuby. Nástupištia sú tak plné výkalov. Po novom by sa holuby pod prístreškami nachádzať nemali. Samotné piliere držiace prístrešky zostanú pôvodné. Výsledná podoba stanice ešte nie je známa nakoľko stále prebiehajú zmeny v projekte. Nástupištia diaľkových liniek pri veľkej budove by však mali byť otočené iným smerom.

Betónové plochy, ktoré sú plné výtlkov dostanú nový povrch. Stánky, ktoré pôsobia zlým dojmom by mali dostať jednotný tvar.

Potešujúcou informáciou je pešie prepojenie jednotlivých nástupíšť pomocou priechodov pre chodcov, zvýši sa tak bezpečnosť pohybu osôb po celej stanici. Na priechodmi pre chodcov budú striešky chrániace pred zlým počasím.


Pohľad na celý areál autobusovej stanice v Nitre so zaznačenými zmenami

Autobusová stanica Nitra - nákres zmien 2014


Fotogaléria - aktuálny stav stanice

Fotogaléria zhora



Zdroj: Nitralive.sk