Radnica plánuje prestavbu námestie pri príležitosti

Župné námestie v Nitre by konečne malo dostať dôstojnejšiu tvár. Radnica plánuje jeho prestavbu pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda. Na verejnosť sa už dostala urbanistická štúdia, ktorá zobrazuje navrhované úpravy námestia.

Projekt mesta počíta s umiestnením lavičiek, drobnej architektúry, sadové úpravy, pribudnú stojany na bicykle. Kruhový objazd bude minulosťou.

Štúdia, ktorú si dalo urobiť mesto Nitra

Župné námestie Nitra projekt mesto

Podzemná rieka Nitrička by si zaslúžila symbolické znázornenie na novom námestí! Projekt s tým nepočíta.

Kedysi okolo Župného domu tieklo rameno rieky Nitry, ktoré sa nazývalo Nitrička. Nitrička pravdepodobne stále tešie v podzemí pod námestím. Projekt, ktorý dalo vypracovať mesto bohužiaľ ignoruje históriu a o Nitričke v ňom nie je ani zmienka. Jej symbolické znázornenie prípadne vodné prvky by podľa nášho názoru pekne doplnili námestie.

Popis



Existuje štúdia Župného námestia z roku 1996, ktorá zahŕňa prvky ako fontána, drevené pešie mostíky, picie fontánky, informačný panel, slnečné hodiny, verejné wc, státie pre autobusy, čiastočne presklený vodný líniový prvok.

Štúdia z roku 1996, BARAK architekti

Župné námestie Nitra vizualizácia Barak


Dnešné Župné námestie je parkovisko s kruhovým objazdom v strede bez dôstojného vzhľadu. Parkovanie by malo mesto riešiť výstavbou parkovacieho domu a nie osádzaním parkovacích automatov na každej voľnej ulici.

Dnešný vzhľad námestia

Župné námestie Nitra


Štúdia od BARAK architekti, 1996

Štúdia, ktorú si dalo vypracovať mesto Nitra





Zdroj: Nitralive.sk, BARAK architekti, internet