O možnom príchode automobilky Jaguar Land Rover sme Vás už informovali 20. mája v článku Nitra v boji o veľkú investíciu - automobilku Jaguar a Land Rover .

Či už sú tieto informácie opodstatnené, alebo nie, minulý týždeň prebehli v zahraničných médiách ďaľšie informácie. Tento krát sa na tlačovej konferencii v Poľsku vyjadril k možnej investícii námestník poľskej premiérky Janusz Piechocinsky. Podľa neho je v hre o automobilku Poľsko spolu so Slovenskom. Najnovšie kolo rokovaní začalo včera (6.7.). Ako ďalej uviedol, Poľsko je vedúcim kandidátom na získanie investície v hodnote 1,85 miliardy USD.

Spoločnosť Jaguar Land Rover zároveň oznámila, že časť automobilov bude vyrábať závod Magna Steyr v rakúskom Grazi, nakoľko všetky závody automobilky sú plne vyťažené.

Nový závod by mal začať s produkciou vozidiel v roku 2019, plán počíta s výrobou 350-tisíc áut ročne. Poľsko ponúklo možnosť umiestniť závod do lokality Legnica Special Economic Zone blízko diaľnice S3, približne 80km na západ od mesta Wroclaw. Slovensko ponúklo miesto v PP Sever v Nitre.

Chýbajúce napojenie PP Sever na R1A

V súvislosti s možným príchodom automobilky do Nitry je potrebné uviesť, že PP Sever stále nie je napojený na R1A, pretože Otvorenie napojenia priemyselného parku Nitra - Sever mešká kvôli pozemkom, napojenie v smere od BB a výjazd smer BA by mohol byť odovzdaný v auguste 2015. Napojenie je postavené od novembra 2014. Potrebné však bude postaviť aj ďaľšiu fázu napojenia a to v smere od BA (premostenie R1A).



Zdroj: Nitralive.sk, http://www.bloomberg.com/