Napojenie z R1A na Priemyselný park Sever otvoria 30. septembra, možno aj skôr. Uviedol to primátor Nitry Jozef Dvonč. Môže sa tak stať po dohode s Ministerstvom dopravy SR a Národnou diaľničnou spoločnosťou. O otvorení Vás budeme informovať.

Práce na napojení boli ukončené ešte v novembri 2014, kolaudácia bola naplánovaná na február až marec 2015. Dôvodom meškania bol podľa MH Invest prevod majetku pozemkov pod celou stavbou na mesto Nitra od spoločnosti Nitra Invest, s.r.o., ktorá je vlastníkom pozemkov v PP Sever. Zamestnanci a ľudia dochádzajúci do priemyselného parku zatiaľ jazdia po ceste I/64, ktorá je v zlom stave a nevyhovuje potrebám dostupnosti PP Sever, ale aj mestskej časti Dražovce.

Nakoľko sa v médiách uvádzajú nepresné informácie, dovoľujem si ich upresniť. Ide o I. etapu napojenia R1A nie R1 (tá ide juhom), II. etapa predstavuje premostenie R1A (tzv. Severný obchvat Nitry) a IV. etapa bude kruhový objazd na strane Párovských lúk. Tiež zavádzajúca je informácia o tom, že "Napojenie z R1 na priemyselnú zónu je už hotové..." (SITA, Nitradeň) - nuž hotové je už od novembra 2014. Prečo sa žiadne médium nezmienilo o príčine meškania? Rovnako nepresná je informácia o tom, že napojenie v smere z Bratislavy sa bude stavať kvôli automobilke Jaguar - áno urýchli to výstavbu, tá je však v pláne od čias Sony v Nitre, písali sme o tom ešte v roku 2011.

Pohľad na dokončené napojenie, v zadnej časti vidno miesto budúceho premostenia R1A

PP Sever - napojenie na R1A


Výjazd smer BA

PP Sever - napojenie na R1A


Mesto Nitra ako stavebník financovalo uvedenú stavbu okrem vlastných prostriedkov aj formou dotácie zo štátneho rozpočtu na podporu priemyselnej výroby a služieb, ktorú poskytlo Ministerstvo hospodárstva SR. Náklady na stavbu predstavujú sumu 3,478 milióna eur. Práce začali oficiálne 25. júla 2014.

Napojenie v smere od Bratislavy zatiaľ chýba - v pláne malo byť pôvodne do konca roka 2015 až v prvej polovici 2016. Príchod automobilky Jaguar do Nitry napojenie urýchli, MH Invest už hľadá zhotoviteľa. Pôjde o II. etapu - premostenie R1A a IV. etapu - mimoúrovňová križovatka na strane zjazdu z R1A od BA a výjazd R1A smer BB (centrum NR).


Porovnanie - pohľad na privádzač august 2014 - marec 2015

Napojenie PP Sever na R1 letecký pohľad


Potok Jelšina dostal nové koryto - pretína novú cestu

Napojenie PP Sever na R1 letecký pohľad



Fotogaléria 12. august 2015 - zhora

Fotogaléria 12. august 2015

Fotogaléria 18. marec 2015

Fotogaléria 8. november 2014

Fotogaléria 16. september 2014

Fotogaléria 5. august 2014



Lokalizácia na mape




Zdroj: Nitralive.sk