Železnice Slovenskej republiky plánujú v Lužiankach pri Nitre vybudovať Terminál Intermodálnej Prepravy (TIP). Oznam o vyhlásení súťaže na vyhotovenie projektovej dokumentácie a vykonanie stavebných prác zverejnili 16. decembra 2015 vo vestníku verejného obstarávania. Predpokladaná cena je 40,3 milióna eur a financie pôjdu zo zdrojov ŽSR.

TIP slúži ako styk železničnej a cestnej dopravy - tovar sa preváža nákladným vozidlom a preloží sa na železnicu a naopak.

Súvis s automobilkou Jaguar Land Rover?

Ako jeden z faktorov pripadá do úvahy aj zákaznícky potenciál strategického parku pri Nitre, nie samotná automobilka, ako aj potenciál ďalších producentov v danej lokalite, keďže terminál bude prevádzkovaný ako verejný, s nediskriminačným a transparentným prístupom k jeho službám pre všetkých zákazníkov za rovnakých podmienok, uvádzajú ŽSR v stanovisku na svojej webstránke.

Dôvody realizácie

Hlavným podnetom pre vybudovanie TIP Lužianky je zámer výstavby siete terminálov intermodálnej dopravy, ako aj výstavba, rozvoj a rozširovanie priemyselného parku v súvislosti so zvyšovaním podielu nákladnej dopravy, pričom je kladený dôraz na ekológiu dopravy a znižovanie skleníkových efektov, s cieľom prepájania priemyselných parkov na železničnú sieť. Riešenie predmetnej stavby je jeden z faktorov modernizačných trendov v podmienkach Železníc Slovenskej republiky v rámci budovania terminálov intermodálnej prepravy (jednotného dopravného systému intermodálnej dopravy na území SR) na území Nitrianského samosprávneho kraja, zvýšenie zamestnanosti v regióne, obslužnosti regiónu, zrýchlenie a zefektívnenie železničnej dopravy, spojenie s Bratislavou a predovšetkým prístup na hlavnú trať.


Takto vyzerá terminál v Žiline

Terminály integrovanej prepravy na území SR

Terminály integrovanej prepravy na území SR

Terminály integrovanej prepravy na území SR



Zdroj: Nitralive.sk, ŽSR, Intermodal.sk