Ako sme Vás už niekoľko krát informovali, v Nitre práve prebieha modernizácia verejného osvetlenia. Nové LED osvetlenie je hradené z nenávratného finančného príspevku z fondov EÚ z Operačného programu konkurencieschopnosť a hospodársky rast a časť je financovaná Mestom Nitra.

Podmienkou bolo ukončenie projektu do 31.12.2015 a teda do dnešného dňa mali byť všetky dotknuté svietidlá vymenené. Zo 17. ulíc, ktoré majú byť vymenené v dvoch fázach je reálne hotová len Braneckého.

>>>PRIEBEH výmeny sledujte v tomto aktualizovanom článku<<<

Dôvody meškania - o vyjadrenie sme požiadali MSÚ Nitra

Prečo výmena mešká?

"Vzhľadom k tomu že vyjadrenie z ministerstva prišlo až 7.12., museli sme čakať aj na vyjadrenie výrobcu, či nám dokáže dodať požadovaný počet svietidiel tak aby bolo možné vôbec začať realizovať práce v roku 2015. Štandardná dodacia lehota je 4 týždňe. Všetky svetlá boli dodané do skladu 18.12. a následne dodávateľ zabezpečiť 2 pracovné skupiny. Tu musíme poznamenať, že aj tento počet bolo problematické zabezpečiť vzhľadom k tomu, že sa jedná o obdobie počas vianočných sviatkov."

Kedy prebieha výmena?

"Výmena svetiel prebieha v čase od rána do večera, ale v zimnom období ráno prichádza trochu neskôr a večer trochu skôr. Svetlá je možné meniť len vtedy keď je svetlo."

Koľko nás to bude stáť?

"Celkový rozpočet projektu bol plánovaný na 750 000 Eur, mesto malo z vlastného uhradiť 37 500 Eur. Vzhľadom k tomu že niektoré výdavky boli z ministerstva označené za neoprávnené, mesto bude žiadať o vyňatie z projektu takých činností ktoré nebudú mať vplyv na svietivosť ani na požadované výsledky projektu. Vzhľadom k tomu že momentálne nevieme či uvedené položky budú alebo nebudú vyňaté, v tejto chvíľi nevieme povedať presnú sumu koľko bude mesto tento projekt stáť."

Aký je harmonogram výmeny? Ktoré ulice nasledujú?

"Harmonogam nie je pevne daný v ktorý deň ktorá ulica. Začali sme s Hviezdoslavovou vzhľadom k tomu, že pred Vianocami sme nechceli obmedzovať dopravu v centre mesta. Teraz počas pracovných dní počas školských prázdnin sa budeme snažiť spraviť celú Štefánikovú, Štúrovú, aby sme nevytvárali dopravné zápchy počas rušnej dopravy v meste. Pracovníci ktorí daný projekt realizujú majú inštrukciu, v prípade že sa začnú vytvárať väčšie dopravné zápchy, presunúť sa na ulice ďalej od centra mesta."

Aktuálny stav v Nitre k dnešnému dňu:

Hviezdoslavova trieda od križovatky s Kmeťovou po Braneckého (začiatok výmeny 22.12.): nedokončená - chýba niekoľko kusov v spodnej časti oproti poliklinike
Braneckého ulica: dokončené
Štefánikova trieda (začiatok výmeny 29.12.): v priebehu - k 31.12. 9:41 hod. chýba cca 30 kusov na strane od pivovaru k Mlynom
Štúrova: v pláne

Zvyšné ulice sa v tomto roku nestihnú.



Štefánikova trieda, 30.12.2015 - ľavá strana LED, pravá pôvodné osvetlenie

Modernizácia verejného osvetlenia Nitra 2015

Typ osvetlenia

Ulice by malo osvetlovať svietidlo typu Megin M od spoločnosti Omslighting.

OMS Megin M, 62W 6900 lumen, 4500 kelvin
OMS Megin M, 80W 8900 lumen, 4500 kelvin

Lokality, kde príde k výmene za LED osvetlenie

Lokality - I. etapaPočet svietidiel
Hviezdoslavova ulica193
Štúrova ulica - po most90
Štefánikova ulica120
Novozámocká ulica69
Trieda Andreja Hlinku156
Chrenovská ulica126
Kláštorská46
Dolnozoborská28
Mlynárce - Štúrova56
Štúrova - kruhový objazd54
Cabajská40
Levická36
Spolu1014

Lokality - II. etapaPočet svietidiel
Dlhá ulica100
Bratislavská cesta100
Výstavná + Akademická50
Kmeťova - od Golianovej po kruhový objazd55
Golianova40
Spolu345


Mapa - ulice, ktoré dostanú LED osvetlenie

- modrou: I. etapa
- červenou: II. etapa




Zdroj: Nitralive.sk