Alternatívny návrh dostavby City Parku od študentov Strednej priemyselnej školy stavebnej na Cabajskej ulici v Nitre

Autormi sú študenti tretieho ročníka Strednej priemyselnej školy stavebnej na Cabajskej ulici v Nitre, menovite Martin Ďurčovič a Peter Mikula

Dnes by som rád dal do pozornosti alternatívny návrh dostavby skeletu projektu City Park v Nitre. Autormi sú študenti tretieho ročníka Strednej priemyselnej školy stavebnej na Cabajskej ulici v Nitre, menovite Martin Ďurčovič a Peter Mikula.

Svoj projekt nazvali "Polyfunkčný objekt Stonehenge" a bol vypracovaný pre potreby SOČ (Stredoškolská Odborná Činnosť) - číslo odboru 5 - Životné prostredie, geografia, geológia.

"Tento projekt sme sa rozhodli vypracovať pretože nás objekt veľmi zaujal z viacerých dôvodov a to polohou objektu a čiastočne vybudovaným skeletovým konštrukčným systémom. Taktiež nás znepokojoval pretrvávajúci stav konštrukcie, ktorá nečinne chátra a znečisťuje okolitú prírodu odpadom, ktorý sa tam hromadí. Opustený objekt sa stal domovom drogovo závislých ľudí. Z viacerých pohľadov či už z Nitrianskeho hradu, Zobora, alebo z cyklistického chodníka na nábreží rieky táto konštrukcia už 10 rokov esteticky kazí centrum Nitry," uvádzajú autori v textovej časti práce.

Navrhovaný polyfunkčný objekt je rozdelený na 5 hlavných častí:

1. Obchodné prevádzky, služby a gastronomické prevádzky
2. Administratívne priestory na prenájom a coworking
3. Podzemná garáž - 675 parkovacích miest
4. Športoviská - na ploche 3000m2, squash, bedminton, lezecká stena, tenisový kurt, polyfunkčné a basketbalové ihrisko, fitness a taktiež wellness centrum
5. Byty - 57 jednotiek

Autori projektu osobne napríklad premerali objekt City Parku, v softvéry AutoCAD narysovali skelet a podľa tohto výkresu nakreslili štúdiu celého objektu.

Zaujímavosťou je zelená strecha - tvorí takmer celú plochu strechy, jej súčasťou sú kvety, kríky, stromy. Takáto strecha má lepšie termoizolačné vlastnostni ako bežná strecha.

Exteriér tvoria tiež zelené plochy, cyklochodník, terasy. Projekt plne akceptuje cyklotrasu vedúcu zo strany Zobora ako aj popri rieke. Samozrejmosťou sú lavičky, oddychové zóny, stojany na bicykle.

Moderným prvkom je tiež nabíjacia stanica pre elektromobily a BIO riad v prevádzkach rýchleho občerstvenia.

Náklady na výstavbu autori vyčíslili na 22 miliónov eur, náklady na aktuálny projekt Promenáda Living Park, ktorého dostavba by sa mala začať tento rok, sú takmer 55 miliónov eur.

Architektonický model v mierke 1:300

Polyfunkčný objekt Stonehenge Polyfunkčný objekt Stonehenge Polyfunkčný objekt Stonehenge Polyfunkčný objekt Stonehenge


Kompletné informácie nájdete v samotnej práci

SOČ City Park Nitra / Stonehenge by Michal Šimonek on Scribd



Zdroj: Nitralive.sk, autori


Sponzor spravodajstva


Komentáre  

+5 # samajamad0 2017-04-22 09:12
Chalani, perfektne ;)
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
+3 # Popelec 2017-04-22 09:31
Bude možné si to pozrieť aj na výstave Mladý tvorca?
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
+8 # Martin Ďurčovič 2017-04-22 10:13
Dobrý deň, bohužiaľ nie pretože vtedy sa koná celoslovenské kolo v BB do ktorého sme postúpili. Určite však bude projekt vystavený na modelárskej výstave Cena primátora Nitra.
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
+1 # Nephilim 2017-04-22 11:22
Super, pekná práca!
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
+3 # Cyklista 2017-04-22 14:13
Schvalujem to priestranné nábrežie
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
+4 # Koloman 2017-04-22 18:35
zbytocne vela asfaltu na nabrezi - viac asfaltu nez zelene
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
-1 # maťo_222 2017-04-22 15:28
chalanom gratulujem, ale mali by na škole začat učit ako robiť architektonické modely, lebo toto je veľký farebný gýč.... pre inšpiráciu si stačí vygoogliť architecture models :lol:
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
+4 # Koloman 2017-04-22 18:26
nedostatkom je monoliticky charakter, v dosledku coho vznika "cinsky mur", uplne pretinajuci spojenie brehu so zazemim rieky - chýbaju prieluky alebo aspon viacere presvetlene, priechodne pasaze, prilis dominuje plna materialova plocha, ktora robi navrh zbytocne masivnym a posobi dojmom betonoveho hranolu. Navrh by dobre zapadol napr. na niektore sidlisko, alebo pozdlz väcsej dopravnej tepny, ale pre pobrezie rieky je bohuzial nevhodny.
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
+2 # mono 2017-04-24 14:41
100% súhlas, nie je to špatné, ale tam sa to nehodí. Chce to nie o opticky otvorené.
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
+2 # marián 2017-04-24 15:24
Veľmi podarené avšak takisto mi tam chýba viac "okien", jednak tých klasických na budove a jednak okná ako podchody pod domom. Ešte by som ubral z betónu. A fandím, hoci s tou čistou riekou to tiež prehnali :P :P :)
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
0 # IV.Di - SPŠSvNR 2017-04-29 15:01
Ako model pekný,no videl som viacej krajších návrchov. Hodilo sa sa tam namiesto tých parkovacích miest viac zelenej plochy. Ako študent interiéru som zvedavý práve na iteriér,akým bude "stonehenge" disponovať :)
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
0 # IV.Di - SPŠSvNR 2017-04-29 15:02
Pardon za chyby :P
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť