Predĺženie zastávky MHD a ľavého pruhu pre odbočenie na Cintorínsku

Andrej Sitkey - blog o doprave

Máte otázky k téme doprava? Píšte na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

(Odpovede na otázky uverejníme každý týždeň spolu s novým článkom.)

V týchto dňoch prebieha rekonštrukcia miestnej komunikácie Štúrova v úseku od Cintorínskej po Štefánikovu. Súčasťou rekonštrukcie bude realizácia stavebných úprav, ktorých cieľom bude zvýšenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Okrem výmeny živičného krytu vozovky sa predĺži autobusová zastávka pri obchodnom centre Tesco. Zastávka je jedným z hlavným prestupových bodov mestskej hromadnej dopravy. V čase dopravnej špičky a príchodu viacerých autobusov je dĺžka zastávky nedostatočná. Autobusy zasahujú do priebežného jazdného pruhu, čím znižujú priepustnosť komunikácie.

Štefánikova, Štúrova ulica - termíny rekonštrukcie

Z podobného dôvodu sa pri oprave cesty predĺži ľavé odbočenie do Cintorínskej. Odbočenie je zaťažené najmä autobusmi smerujúcimi na autobusovú stanicu. Nedostatočná dĺžka ľavého odbočenia spôsobuje, že v prípade zastavenia viacerých vozidiel odbočujúcich vľavo, tieto zasahujú do priebežného pruhu. Je dobré, že mesto neopravuje len kryt vozovky ( podľa mnohých sú aj horšie úseky ), ale akceptuje aj návrhy dopravnej polície na zlepšenie plynulosti cestnej premávky.

Predĺženie zastávky pri OD Tesco - nákres

Štúrova ulica - predĺženie zastávky MHD


Ľavý pruh pre odbočenie na Cintorínsku - predĺženie - nákres

Ľavé odbočenie na Cintorínsku


Dočasná zastávka MHD

Dočasná zastávka na Štúrovej ulici v Nitre


Pohľad na rozkopanú zastávku MHD pri OD Tesco

Štúrova ulica rozkopaná Nitra


Zdroj: autor Andrej Sitkey pre Nitralive.sk, foto Nitralive.sk