V utorok 25. októbra sa koná mimoriadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Nitre. Jediným bodom programu je materiál "Návrh na zabezpečenie služieb vo verejnom záujme v mestskej autobusovej doprave po 31.5.2017."

Poslanci teda budú rozhodovať o blízkej budúcnosti mestskej hromadnej dopravy v Nitre. Do úvahy prichádzajú dve možnosti. Vytvorenie vlastného dopravného podniku s možnosťou spolupráce/kapitálového vstupu niektorého z prepravcov, tým sa predĺži zmluva s Arrivou na dobu určitú do 30.6.2019, alebo sa uskutoční verejná súťaž na obstaranie dopravcu na zabezpečenie služieb vo verejnom záujme - rovnako sa tým predĺži zmluva s Arrivou na dobu určitú do 30.6.2019.

Mesto Nitra dlhodobo rieši každoročné doplácanie Arrive za náklady V roku 2015 išlo na MHD 2,4 milióna eur + doplatok takmer 1,7 milióna eur. Na rok 2016 je schválená suma 3,5 milióna eur.

Myslím si, že aj napriek vysokému doplatku je MHD v Nitre na dobrej úrovni. Treba si uvedomiť, že Nitra dostávala dlhé roky minimum prostriedkov zo štátneho rozpočtu na rozdiel od miest, kde bol vytvorený dopravný podnik. Rozdiel bol ročne rádovo v desiatkach miliónov.

V prípade schválenie vytvorenia vlastného podniku bude musieť Mesto Nitra riešiť nákup autobusov, cestovné poriadky a ďaľšie veci, s ktorými momentálne na mestskom úrade skúsenosti nemajú. V prípade spolupráce s niektorým z prepravcov by bola situácia lepšia. Primátor sa k nákupu nových autobusov vyjadril na zastupiteľstve v júli. Podľa neho vie Mesto Nitra nakúpiť autobusy na plyn a elektrický pohon aj z fondov EÚ.

Návrh na zabezpečenie služieb vo verejnom záujme v MHD Nitra po 31.5.2017 by Nitralive.sk on Scribd



Zdroj: Nitralive.sk