ARRIVA chce zmodernizovanú autobusovú stanicu v Nitre odovzdať do užívania v priebehu budúceho roka.

Zároveň plánuje rozvíjať priame vlakové spojenie Nitry s Prahou, ako aj s mestami v regióne.

Po úspechu zdieľaných bicyklov arriva bike pripravuje v spolupráci s mestom predstavenie ďalších bodov SMART dopravnej agendy – napríklad inteligentných autobusových zastávok či mobilnej aplikácie s informáciami o spojoch.

Spoločnosť očakáva v súvislosti s príchodom Jaguaru a predpokladaných viac ako 4 000 zamestnancov zvýšený nápor na dopravu v meste. ARRIVA sa chce podieľať na ďalšom rozvoji verejnej dopravy v Nitre a v nitrianskom regióne a je pripravená ponúknuť predstaviteľom mesta a VÚC svoje know how a skúsenosti pri príprave plánov udržateľnej mobility.

2017: SMART dopravná agenda, ale aj nedostatok vodičov

V roku 2017 sa ARRIVA na Slovensku sústredila okrem zabezpečovania služieb mestskej a prímestskej autobusovej dopravy a rozvoja priameho vlakového spojenia medzi Nitrou, Trenčínom a Prahou aj na realizáciu bodov SMART agendy. Koncom júla odovzdali ARRIVA a magistrát mesta Nitra obyvateľom a návštevníkom mesta do užívania zdieľané bicykle arriva bike.

„Verili sme, že bikesharing bude v Nitre úspešný, ale záujem obyvateľov a návštevníkov prekonal naše očakávania. Nitra chce byť lídrom medzi SMART Cities na Slovensku a ukázalo sa, že SMART sú aj jej obyvatelia,“ povedal generálny riaditeľ spoločností ARRIVA na Slovensku László Ivan.


V roku 2017 ARRIVA predstavila v spolupráci s mestami v Nitrianskom kraji aj ďalšie SMART dopravné riešenia ako napríklad inteligentné zastávky v Topoľčanoch či prvý elektrobus v Nitrianskom kraji v Šali.
V lete 2017 sa naplno prejavil celoslovenský problém s nedostatkom kvalifikovaných vodičov autobusov a výrazne zasiahol aj mestskú autobusovú dopravu v Nitre. Do Nitry preto prišlo niekoľko vodičov zo spoločností ARRIVA zo severu a východu Slovenska. Nakoľko ani toto riešenie nebolo postačujúce na zabezpečenie všetkých liniek, ARRIVA prijala ďalšie opatrenia na prilákanie nových zamestnancov za volanty autobusov vrátane ponuky spolufinancovania získania vodičského oprávnenia na autobusy pre potenciálnych záujemcov. V októbri spoločnosť informovala, že na prekrytie akútneho nedostatku vodičov autobusov v mestskej i prímestskej doprave pre budúci rok plánuje zamestnať skúsených vodičov z Ukrajiny.

V novembri začala vybavovať potrebné pracovné a ďalšie súvisiace povolenia. Ako však zdôraznil generálny riaditeľ spoločností ARRIVA na Slovensku „zamestnávanie vodičov z iných krajín, ani ich presun v rámci krajiny nie sú dlhodobo udržateľné riešenia.“ Spoločnosť za dlhodobé riešenia považuje nevyhnutné legislatívne zmeny, ale aj stabilizáciu skúsených vodičov postupným zvyšovaním ich miezd. ARRIVA už v tomto roku navýšila priemernú mzdu vodičov minimálne o 4 % a v postupnom zvyšovaní miezd plánuje pokračovať aj v roku 2018. V Nitre bol v spolupráci s mestom zavedený aj motivačný príspevok pre vodičov MHD Nitra, ktorý dosiahol výšku 145 eur. „Ak bude na udržanie kvalifikovaných vodičov autobusov v sektore potrebný rýchlejší rast miezd, dopravcovia sa budú musieť so žiadosťou o participáciu na ňom obrátiť aj na objednávateľov – teda na mestá a VÚC,“ dodal L. Ivan.


2018: Inteligentné zastávky s elektronickým informačnými panelmi - informácie o príchode autobusov v reálnom čase + mobilná aplikácia

Na budúci rok by mesto Nitra aj Nitriansky samosprávny kraj mohli pokračovať v rozširovaní ponuky SMART dopravných riešení. Aj v Nitre by mohli začať jazdiť elektrobusy a pribudnúť by malo 10 inteligentných zastávok s elektronickými informačnými panelmi a informáciami o príchode najbližších autobusov v reálnom čase.

ARRIVA spustí pre cestujúcich mobilnú aplikáciu, vďaka ktorej budú mať online informácie o príchodoch a odchodoch autobusov stále k dispozícii. V budúcom roku chce ARRIVA dokončiť modernizáciu autobusovej stanice v Nitre a odovzdať ju cestujúcim do užívania.


Takto vyzerajú elektronické tabule s informáciami o príchode najbližšieho dopravného prostriedku v Bratislave

MHD tabula


Vlakové spojenie Zlaté Moravce - Nitra, udržateľná mobilita

Dopravu v Nitre a jej okolí čaká v roku 2018 ďalšie zahusťovanie dopravy súvisiace s príchodom Jaguaru a očakávanými viac ako 4 000 zamestnancami. Aj preto bude potrebné systematicky regulovať dynamickú dopravu – a to aj verejnú vlakmi a autobusmi, ale aj individuálnu autami. Ďalší rozvoj dopravy by mali priniesť plány udržateľnej mobility, ktoré bude Nitra a Nitriansky samosprávny kraj pripravovať, podobne ako všetky ostatné VÚC a mestá na Slovensku, v roku 2018. Tie by mali – okrem iného prispieť k lepšej koordinácii rôznych druhov dopravy – autobusov, vlakov, bicyklov a zvýšiť tak atraktivitu verejnej dopravy pre cestujúcich. Zároveň by mali definovať štandardy pre stacionárnu dopravu – teda pre systém parkovísk, vyhradených pruhov a interaktívnych križovatiek.

ARRIVA verí, že Nitra a Nitriansky kraj môže ďalej rozvíjať svoju SMART dopravnú agendu aj vďaka rozvoju regionálnej vlakovej dopravy. Ako príklad spoločnosť uvádza vlakové spojenie na trase Nitra – Zlaté Moravce. To by mohlo, podľa L. Ivana, z časti slúžiť aj na odľahčenie mestskej dopravy v Nitre. „Nie len vo veľkomestách typu Londýn alebo Viedeň, ale aj v Bratislave cestujú ľudia prímestskými vlakmi z okrajových mestských častí do stredu mesta a naopak. Výhodou vlakov je, že nestoja v dopravných zápchach a sú odolnejšie aj voči prípadným výkyvom počasia, akých sme boli svedkami napríklad minulý týždeň. Takéto vlakové spojenie v rámci Nitry a ďalej smerom na Vráble a Zlaté Moravce určite stojí za úvahu pri plánovaní udržateľnej mobility v kraji,“ myslí si L. Ivan.



Zdroj: Tlačová správa Arriva Nitra, foto: BA kuriér