8. apríla 2020 ste sa na Nitralive.sk mohli dočítať o víťazovi súťaže na nového dodávateľa služby bikesharing v meste Nitra. Očakávalo sa, že v lete už bude služba spustená.

Do 60. dní od ukončenia súťaže malo prísť k uzatvoreniu zmluvy, spoločnosť Rekola Bikesharing, s.r.o. však oznámila mestu Nitra, že nie je schopná zabezpečiť požadovaný počet bicyklov. Dôvodom je šírenie nákazy COVID-19 a s tým vzniknutá ekonomická situácia. Dodaných malo byť 150 bicyklov a 20 e-bicyklov.

Tieto informácie sú uvedené v Memorande o partnerskej spolupráci pri rozvoji systému zdieľania bicyklov v meste Nitra, ktoré bolo predložené dnes ako dodatočný materiál na mestskom zastupiteľstve v Nitre. V memorande je uvedený návrh spomínanej spoločnosti, ktorý počíta len s testovacou prevádzkou v roku 2020. Išlo by o prevádzku 70 kusov bicyklov bez finančnej účasti mesta. Firma by si zároveň hľadala finančných partnerov. Termín spustenia v zmysle vyhlásenej súťaže nového bikesharingu v Nitre mal byť 1. 6. 2020 pre bicykle a 1. 9. 2020 pre e-mobilitu.

Memorandu však zastupiteľstvo odmietlo zaradiť do dnešného rokovania. Nakoľko neprišlo k podpisu zmluvy, ide o jej porušenie.

V Nitre sa tento rok so zdieľanými bicyklami môžeme rozlúčiť - bude zrejme potrebné vyhlásiť novú súťaž, rokovať o memorande by mohlo zastupiteľstvo na najbližšom zastupiteľstve, ktoré sa koná až v septembri. Do ulíc tento rok nevyšli ani bicykle spoločnosti Arriva, ktorá službu poskytovala od roku 2017.



Zdroj: Nitralive.sk