Plne funkčný systém zdieľaných bicyklov arriva bike bude od pondelka 3. augusta 2020 opäť k dispozícii obyvateľom a návštevníkom Nitry. Obľúbené bicykle arriva bike sa do ulíc vrátia na základe rozhodnutia spoločnosti ARRIVA. Záujemcovia ich budú môcť využívať za rovnakých podmienok ako boli zvyknutí, a to v závislosti od počasia až do konca novembra.

„Denne sa na nás telefonicky, ale aj na sociálnych sieťach obracali obyvatelia a pýtali sa, od kedy budú môcť opäť využívať obľúbené bicykle arriva bike. Rozhodli sme sa im vyjsť v ústrety a overený a plne funkčný systém zdieľaných bicyklov v Nitre spustiť od pondelka 3. augusta 2020.“ uviedla Petra Helecz, riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností ARRIVA na Slovensku.

Zdieľané bicykle budú v Nitre obyvateľom a návštevníkom mesta slúžiť ako doplnok k verejnej autobusovej doprave už štvrtú sezónu. Zdieľané bicykle zjednodušujú mobilitu najmä v centrách miest, sú bezpečné a prispievajú k zlepšovaniu životného prostredia. Na základe medzinárodných skúseností z rôznych miest uprednostňuje ARRIVA riešenie bikesharingu so staničkovým systémom. Každý, kto si chce zdieľaný bicykel požičať, má tak istotu, že ho na zvolenom mieste aj nájde, navyše bicykle nie sú roztrúsené po meste a nie sú prekážkou na nevhodných miestach.

"Na udržanie a prípadné rozšírenie obľúbeného systému arriva bike radi uvítame podporu obchodných partnerov. Ponúkame im možnosť využitia mobilnej reklamy či vytvorenie nových virtuálnych staničiek" doplnila P. Helecz.

Technici spoločnosti ARRIVA v pondelok 3. augusta 2020 postupne rozmiestnia 70 bicyklov arriva bike na siedmich stanovištiach. Systém požičiavania a ceny zostávajú rovnaké ako v predchádzajúcich sezónach. Na identifikáciu registrovaných užívateľov je možné použiť aj dopravnú čipovú kartu vydanú spoločnosťou ARRIVA NITRA. Denne, vrátane víkendov a sviatkov, je záujemcom o informácie o zdieľaných bicykloch k dispozícii aj linka zákazníckej podpory na telefónnom čísle +421 915 244 244 v čase od 8,00 do 20,00 h, informácie je možné žiadať aj e-mailom na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Záujemcovia o využívanie služby zdieľaných bicyklov nájdu komplexné informácie na webe arriva.bike, dostupné sú v troch jazykoch – slovenskom, maďarskom a anglickom. Noví užívatelia sa môžu zaregistrovať na webovej stránke ale aj prostredníctvom aplikácie arriva bike alebo nextbike, ktorá je zdarma dostupná pre operačné systémy iOS a Android. Užívatelia môžu navyše s jedinou aplikáciou využívať systém zdieľaných bicyklov nextbike na štyroch kontinentoch, v 26 krajinách a to na území 200 miest.

Nitra bola prvým mestom na Slovensku, v ktorom bol plne funkčný systém bikesharingu ako doplnok mestskej verejnej dopravy zavedený v roku 2017. Tohoročná sezóna je teda už štvrtou v poradí. Počas troch predchádzajúcich rokov sa zdieľané bicykle tešili veľkému záujmu obyvateľov a návštevníkov mesta. V systéme je zaregistrovaných vyše 14-tisíc užívateľov, ktorí si bicykle požičali viac ako 44-tisíc krát. Užívatelia najviac využívali staničku v Mestskom parku.

Komplexná služba zdieľaných bicyklov arriva bike v Nitre si ešte pred spustením vyžiadala dôkladnú prípravu a následnú realizáciu úspešného projektu. Neoddeliteľnou súčasťou bola investícia vo forme zakúpenia infraštruktúry v podobe bicyklov a staničiek, ktoré sú prepojené aplikáciou a ďalšími softvérovými riešeniami, ktoré komunikujú nielen s klientom, ale aj s technikmi vykonávajúcimi redistribúciu a údržbu bicyklov. Bolo potrebné vytvorenie kompletných návodov na použitie a webovej stránky v troch jazykových mutáciách. Počas prevádzky bola intenzívna pozornosť venovaná budovaniu vzťahov s verejnosťou a propagácii systému na podujatiach v meste a na nitrianskych univerzitách. Pod komplexnosťou služby je nutné si predstaviť aj dennú údržbu bicyklov, vrátane výmeny originálnych náhradných dielov, vykonávanie malých opráv v teréne, väčších opráv v sklade, čistenie bicyklov a stanovíšť, denný rozvoz bicyklov na stanovištia, dobíjanie bicyklov, údržbu mobilnej aplikácie pre technikov, užívateľov a operátorov linky zákazníckej podpory.

Okrem Nitry prevádzkuje spoločnosť ARRIVA plne funkčný systém zdieľaných bicyklov aj v Žiline. BikeKIA je spoločným dielom investora projektu Nadácie Kia Motors Slovakia a mesta Žilina. Výhodou systému je, že je prispôsobiteľný požiadavkám väčších i menších miest, umožňuje využívanie pevných ale aj virtuálnych stanovíšť.



Zdroj: Tlačová správa Arriva