Spoločnosť Arriva spustila službu zdieľaných bicyklov v spolupráci s mestom Nitra dňa 28. júla 2017. Problém nastal v roku 2019, kedy Arriva bicykle do ulíc v máji neumiestnila, požadovala totižto od mesta doplatok vo výške 280-tisíc eur. Aj napriek tomu, že sa takáto suma a ani doplatok v zmluve mestom neuvádzajú. Mestské zastupiteľstvo nakoniec odsúhlasilo sumu 115-tisíc eur. Bicykle tak začali fungovať od júna.

V roku 2020 mesto Nitra vyhlásilo súťaž na prevádzkovateľa služby zdieľaných bicyklov, súťaž vyhrala firma Rekola Bikesharing, s.r.o., ktorá však napokon mestu oznámila, že nie je schopná zabezpečiť požadovaný počet bicyklov. Dôvodom malo byť šírenie nákazy COVID-19 a s tým vzniknutá ekonomická situácia. Dodaných malo byť 150 bicyklov a 20 e-bicyklov.

Bicykle do ulíc neumiestnila ani Arriva, sezóna sa tak zdala byť stratená. Arriva však nakoniec nečakane službu od 3. augusta 2020 spustila. Verejnosť si teda môže zapožičať spolu 70 bicyklov, ktoré sú umiestnené na siedmich stanovištiach po meste.


Bude mesto Nitra doplácať aj tento rok?

Pozemky pod stojiskami pre bicykle patria mestu Nitra, stojany sú však majetkom Arrivy. Tá ich užíva na základe stále platnej zmluvy, ktorú podpisoval ešte primátor Jozef Dvonč.

"Spoločnosť Arriva sa rozhodla tento rok spustiť službu spôsobom podobným, ako sú prevádzkované kolobežky spoločnosti Mint v zmysle, že nežiadajú žiadne doplatky za službu od mesta, ale ide o ich vlastnú podnikateľskú aktivitu. Rozdiel medzi spomínanými druhmi dopravy je v tom, že kolobežky majú stojiská iba virtuálne a systém spoločnosti Arriva vyžaduje stojiská pevné a teda s možnosťou exaktného definovania záberu verejného priestranstva, pričom ako uvádzam vyššie, uvedené majú s Mestom Nitra riadne (už roky) vysporiadané zmluvou," odpovedal na moju otázku ohľadom doplatku za službu Ing. Ivan Janček, Referent pre mobilitu a MHD.


Články k téme

V Nitre dnes spustili "bike sharing" - zdieľanie bicyklov
Schválene: Zdieľané bicykle pošle Arriva do ulíc, za 115-tisíc eur
Aktualizované: Nitra pozná víťaza súťaže na bikesharing
Zdieľané bicykle tento rok v Nitre neuvidíme, k podpisu zmluvy neprišlo
Arriva napokon spustí zdieľané bicykle, od 3. augusta v uliciach Nitry



Zdroj: Nitralive.sk