Aktualizované: 19. októbra 2021 - pridané aktuálne fotografie.

Začiatkom augusta sa začali práce na výstavbe / prerábke kruhového objazdu na križovatke ulíc Mostná x Nábrežie mládeže x Napervillská. Dôvodom je zvýšenie kapacity v dôsledku napojenia budúceho nákupného a rezidenčného projektu Promenada living park.

Kruhový objazd bude mať po dokončení samostatné vetvy pre odbočenie vpravo. Vodiči tak nebudú v prípade odbočenia vpravo vchádzať do kruhového objazdu. Takýto kruhový objazd sa označuje ako typ flower / kvet. Samostatné pruhy pre odbočenie vpravo sa nazývajú "bypassy".

V prvej etape sa pracuje na spojovacích vetvách - spomínaných bypassoch medzi ulicami Nábrežie mládeže a Napervillská (viď foto na titulke), upravujú sa smerové ostrovčeky, vodovod, kanalizácia, na záver príde na rad nový chodník. Práce by mali byť ukončené v septembri.

Kruhový objazd na Napervillskej prerábajú, vzniknú samostatné vetvy pre pravé odbočenie


Takto bude vyzerať kruhový objazd po prestavbe. Projekt máme k dispozícii v redakcii, kvôli autorským právam ho nemôžeme zverejniť.

Kruhový objazd na Napervillskej prerábajú, vzniknú samostatné vetvy pre pravé odbočenie


V druhej etape budú práce pokračovať na bypassoch medzi ulicami Napervillská a Mostná, na príjazdovej ceste k zásobovaciemu dvoru Promenada living park.


Ďalšie opatrenia v doprave

Mesto Nitra plánuje aj ďalšie opatrenia ako napríklad vytvorenie bus pruhu v úseku od Zoborského mosta cez nový kruhový objazd až po zastávku Pod Zoborom. Tieto kroky by mali podľa radnice výrazne napomôcť k zrýchleniu verejnej dopravy v smere Centrum – Zobor. Veľmi dôležitým a potrebným krokom, ktorý verím, že mesto Nitra zrealizuje, je realizácia spojovacej vetvy na križovatke v smere od Wilsonovho nábrežia na Zoborský most. Upozornil na to Andrej Sitkey v článku Promenada living park: čo čaká dopravu po otvorení? Spomínané opatrenia musia byť však schválené Krajským dopravným inšpektorátom v Nitre.


Úprava podjazdu pod Zoborským mostom

O úprave podjazdu, ktorý vedie popod Zoborský most k Promenade, som písal nedávno v článku Promenada living park Nitra: aktuálne informácie (výstavba). Investor projektu Promenada mierne rozšíri a zníži sklon rampy podchodu. Kto cez tento podchod jazdí na bicykli vie, že je strmý. Realizácia je podľa informácií, ktoré zverejnilo mesto Nitra na svojej FB stránke, na prelome rokov 2021/2022.

Podjazd pod Zoborským mostom Podjazd pod Zoborským mostom Podjazd pod Zoborským mostom Podjazd pod Zoborským mostom


Fotogaléria, 19. október 2021

Podjazd pod Zoborským mostom Podjazd pod Zoborským mostom Podjazd pod Zoborským mostom Podjazd pod Zoborským mostom Podjazd pod Zoborským mostom Podjazd pod Zoborským mostom Podjazd pod Zoborským mostom



Zdroj: Nitralive.sk