Viceprimátormi Nitry budú Štefan Štefek (Smer-SD) a Ján Vančo (KDH)

NITRA 17. decembra (SITA) – Zložením slávnostného sľubu sa dnes ujali svojich funkcií noví nitrianski mestskí poslanci a staronový primátor Jozef Dvonč (Smer-SD – KDH – SNS - Strana zelených). Absolútnu väčšinu má v 31-člennom mestskom zastupiteľstve koalícia Smer-SD, KDH, SNS, ktorá získala vo voľbách až 28 poslaneckých mandátov. Do zastupiteľstva sa ešte prebojovali dvaja nezávislí kandidáti a jeden kandidát koalície SDKÚ-DS – OKS. Viceprimátormi Nitry budú Štefan Štefek (Smer-SD) a Ján Vančo (KDH). Štefek bol viceprimátorom aj doteraz. Vančo je zároveň podpredsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja, tohto postu sa však zdá, pretože sa chce plne venovať funkcii viceprimátora, povedal médiám.

Primátor Jozef Dvonč vo svojom príhovore zhrnul plány mesta v novom volebnom období. Spomenul plánovanú výstavbu 300 nájomných bytov, riešenie dopravy, snahu udržať v Nitre mladých ľudí. Mnohé veľké investície mesto plánuje formou verejno-súkromných partnerstiev. Takýmito investíciami budú dostavba futbalového štadióna, dokončenie námestia na sídlisku Klokočina, dobudovanie kúpaliska na celoročné využitie, výstavba multifunkčnej haly, výstavba lanovky na Zobor a oprava miestnych komunikácií.

Veríme, že aj v najbližších rokoch sa bude Nitra zvelaďovať. (foto: rekonštrukcia námestia na Vŕšku)

Popis

Novozvoleným poslancom a primátorovi sa prihovoril aj podpredseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský (KDH). Zaželal im, aby čerpali z duchovného odkazu Cyrila a Metoda a v politike aby sa inšpirovali kráľom Svätoplukom. Poslanec NR SR Dušan Čaplovič (Smer-SD) uviedol, že rozvoj sa dá dosiahnuť len kontinuitou, preto víta fakt, že Nitre bude vládnuť rovnaká koalícia ako doteraz. Koalícia v Nitre je podľa neho vzorom aj pre koalíciu na celoštátnej úrovni. Čaplovič by si na Slovensku prial také zloženie vlády, aké má Rakúsko. „Prinieslo by to oveľa väčšiu stabilitu a akceptáciu na európskej úrovni,“ myslí si.

Vo volebnom období rokov 2006 - 2010 mal poslanecký klub Smeru-SD 17 kresiel, klub KDH osem a zvyšní šiesti poslanci pôsobili ako nezávislí. Koalícia Smer-SD, KDH a SNS sa uchádzala o priazeň voličov v tomto zložení aj v posledných komunálnych voľbách, vtedy sa však nominanti SNS do pléna neprebojovali. Smer-SD získal v roku 2006 spolu 13 mandátov, do poslaneckého klubu však hneď po voľbách vstúpili ďalší štyria poslanci. SDKÚ-DS v predošlých voľbách získala troch poslancov, jeden z nich sa však vzdal mandátu a klub tým pádom zanikol. ĽS-HZDS v minulých voľbách uspelo s tromi kandidátmi, klub sa tiež neskôr rozpadol. Teraz hnutie nezískalo ani jedného poslanca.

Zdroj: (SITA, mp;nr), 201012170149