Dražovce, kedysi samostatná obec, dnes mestská časť Nitry, si v minulom roku oslavami pripomenuli 900. výročia prvej písomnej zmienky o obci. V rámci nich sa uskutočnil pri známom dražovskom kostolíku piknik „Raňajky v tráve“. Na pikniku, ktorý sa konal v impresionistickom duchu, návštevníci strávili pekný deň, dámy a páni oblečení v dobových kostýmoch si užívali pohodu a magické miesto opradené tajomstvom a vzácnou históriou. Akcia mala priaznivý ohlas, na základe čoho sa organizátori rozhodli ju realizovať každoročne, vždy v poslednú júnovú nedeľu.

Druhý ročník pikniku „Raňajky v tráve“ sa uskutoční v nedeľu 29. júna 2014 v čase od 10:00 do 14:00 hod. na rovnakom mieste. Dražovský kostolík sa tak stane hlavným ,,aktérom“ podujatia, jeho nádheru a tajomnosť umocní výstava mladej nitrianskej maliarky ,,Anjeli Katky Jahnovej“, ktorú si ľudia vychutnajú spolu s tónmi hudby skupín Musicantica Slovaca, Tango2Cuadrado a Páni času. Okolie kostolíka bude celé k dispozícii k piknikovaniu v tráve, na vlastných dekách. Okrem prinesených dobrôt z vlastného piknikového košíka sa bude podávať výborná talianska zmrzlina, pravá belgická čokoláda, v ponuke bude výber kvalitných dražovských vín priamo od miestnych vinárov, špeciality z najlepších gréckych olív. Nebude chýbať chutná, alternatívne pripravená káva, pre nekávičkárov čaje, vodné fajky.

Podľa autorky projektu a hlavnej organizátorky Emílie Domanovej už samotný názov pikniku, prevzatý zo slávnych diel impresionistov Moneta a Maneta, nabáda k atmosfére pohody, bezstarostnosti a noblesy. „Pokúsme sa preto inšpirovať čo najviac, hlavne užiť si stretnutia s priateľmi a známymi, nikam sa neponáhľať, oblečme sa ako kedysi, keď ženy boli dámy a muži gentlemani, tak, ako to vidíme na dielach zmienených autorov a ich kolegov. Prípravy vrcholia, program sa dolaďuje, myslíme si, že sa máme na čo tešiť“, dodáva E. Domanová.

Raňajky v tráve Nitra


Návštevníci pikniku určite nemôžu obísť v Dražovciach pod vinohradmi miesto neďaleko sochy sv. Anny, kde bude v spolupráci s Veterán car clubom Nitra pripravená atraktívna výstava historických vozidiel. Zároveň tu Galéria Trafačka a zberateľ Július Šatura predstavia Nitru a Dražovce na starých fotografiách a pohľadniciach. Tiež si tu verejnosť môže vypočuť a prezrieť hudbu zo zbierky starých vinylových platní. Pre spríjemnenie celkového pobytu sa môžu záujemcovia povoziť na turistickom vláčiku, ktorý bude počas pikniku v Dražovciach premávať. Súčasťou pikniku bude tiež maľovanie v prírode, výtvarná dielňa pre deti a špeciálna cyklojazda z Nitry do Dražoviec realizovaná v spolupráci s Critical Mass Nitra. Druhý ročník pikniku je zaradený do programu Nitrianskeho kultúrneho leta a je tiež v ponuke, v zážitkovom balíčku Nitrianskej organizácie cestovného ruchu pre turistov a návštevníkov mesta. Nad piknikom prevzal záštitu primátor mesta Nitry Jozef Dvonč. Podľa jeho názoru sa bude aj takýmto spôsobom propagovať dražovský kostolík ako vzácna kultúrna pamiatka. Cení si úsilie organizátorov zatraktívniť toto miesto pre obyvateľov Nitry a jej návštevníkov.

Autorka projektu E. Domanová komentuje dôležitú skutočnosť pikniku ako akcie, ktorá sa koná pod holým nebom: „Koncepcia programu je postavená na priaznivom počasí, čo sa nedá vopred garantovať. Preto v prípade dažďa stačí nahradiť slnečník, pekné topánky za dáždnik, „gumáky“ a posedávanie na deke zmeníme na promenádu ku kostolíku a do jeho okolia, pokocháme sa obrazmi anjelov Katky Jahnovej a započúvame sa do zvukov hudby priamo v Kostole sv. Michala Archanjela – dražovskom kostolíku. Pokúsme sa aj v takom prípade zažiť jedinečný a neopakovateľný deň. Tešíme sa na Vás.“ Realizáciu pikniku Raňajky v tráve 2014 finančne podporili Nitriansky samosprávny kraj, Mesto Nitra, občianske združenie Pre Dražovce a PD Čakajovce-Dražovce. Partnerom je Nitrianska organizácia cestovného ruchu. Ďalšie zaujímavé informácie nájdete na FB stránke

Fotogaléria 2014

Plagát

Raňajky v tráve Nitra 2014 plagát


Zdroj: Tlačová správa