Slávnosti pripomenú 900. výročie Prvej zoborskej listiny

NITRA 22. júna (SITA) – Začiatok júla bude v Nitre patriť histórii, pieskovým sochám, národnej púti, hudbe aj pivnému festivalu. Tradičné mestské slávnosti Nitra, milá Nitra – Dni Nitranov budú od 1. do 5. júla. Tento rok sa ponesú v duchu osláv 900. výročia vzniku Prvej zoborskej listiny a 1140. výročia prvej písomnej zmienky o Nitre. Zoborské listiny sú dva najstaršie zachované listinné originály z územia Slovenska. Vznikli v rokoch 1111 a 1113 z poverenia kráľa Kolomana v benediktínskom kláštore pri Nitre. Opisujú majetkové záležitosti a prvýkrát sa v nich spomínajú mnohé slovenské obce.

Nitriansky jarmok bude v Mestskom parku na Sihoti od 1. do 3. júla. Jarmočníci odetí v dobových kostýmoch budú prezentovať techniky starých remesiel ako sú hrnčiarstvo, drotárstvo, košikárstvo, rezbárstvo, sklárstvo či umelecké kováčstvo. Sortiment slovenských, českých, nemeckých a belgických pivovarov budú môcť ochutnať návštevníci Pivných slávností, ktoré budú v parku v rovnakom termíne. O zábavu sa postarajú rockové kapely, folklórne súbory a šermiari.

Stanový tábor pod hradom, Cyrilo-metodské slávnosti

Tábor pod hradom v Nitre

Program mestských slávností pokračuje na Svätoplukovom námestí 2. júla prázdninovou tancovačkou. Medzinárodný festival pieskových sôch otvoria 3. júla o 15:00 v Galérii Mlyny, o 21:00 predstaví mesto verejnosti pieskové súsošie svätého Konštantína a Metoda na Svätoplukovom námestí. Dosahuje výšku až 5,5 metra a jej autor Radovan Živný s ňou chce prekonať svoj vlaňajší rekord z českého Olomouca. Vo Vazulovej veži na Nitrianskom hrade otvoria v ten istý deň o 17:30 prvú časť expozície súborného rezbárskeho diela Dejiny Nitry od autora Štefana Réckeho. Krátko predtým sa budú môcť záujemcovia prejsť priestormi Biskupského paláca v rámci Dňa otvorených dverí.

V Ponitrianskom múzeu bude v pondelok 4. júla o 9:00 konferencia pre odbornú aj laickú verejnosť s názvom Nitra v stredoveku. Koná sa pri príležitosti 900. rokov od vydania Zoborskej listiny v r. 1111 a zídu sa na nej osobnosti vedy a cirkvi – nitriansky diecézny biskup Viliam Judák, archeológovia Alexander Ruttkay, Matej Ruttkay, Marián Samuel, Peter Debnár a ďalší. Ako ďalej informovala Ľudmila Synaková z nitrianskeho magistrátu, do rámca pondelňajšieho programu zapadne o 15:00 opätovné oživenie zrekonštruovaných hodín na Mestskom dome a otvorenie výstavy Nitrianske premeny - veselo i vážne zo života Nitranov na konci 19. a začiatku 20. storočia. V parčíku pred Špecializovanou nemocnicou svätého Svorada na Zobore bude o 17:00 pripravená prezentácia zreštaurovanej plastiky Brána – Zoborské listiny.

Na Nitrianskom hrade sa 5. júla zídu veriaci na Cyrilo-metodskej národnej púti. Hlavným celebrantom bude arcibiskupom Cyril Vasiľ, sekretár Kongregácie pre výchovné cirkvi. Po slávnostnej svätej omši bude nasledovať požehnanie nového zvona, ktorý zavesia do Katedrály svätého Emeráma. História ožije v podhradí o 14:00. Návštevníci si budú môcť pozrieť slovanskú osadu, historický turnaj O meč kráľa Svätopluka tradičné remeslá či vypočuť stredovekú hudbu.

Nitra, milá Nitra banner

(Plagát vo veľkom rozlíšení TU)

Nitra, milá Nitra 2011 plagát

Video









Zdroj: (SITA, mp;mt), 201106220199, foto, video Nitralive.sk